
New York’ta, vadeli işlemlere bakıldığında Dow 30, Nasdaq ve S&P 500 %0.10 oranında değer kazanımında. Federal Reserve’den dovish sinyalleri takip eden geniş bir ralli ile yılın başlamasıyla birlikte, piyasalar küresel bir ekonomik yavaşlama belirtisi ve ABD-Çin ticaret müzakerelerinin karışık bir mesajlaşması nedeniyle hareketlerini yavaşlattı.
Perşembe günkü işlemlerde de geri çekilme gösteren ABD spot hisse senedi endeksleri haftanın son işlem gününü, vadeli taraftaki hareketlerin seyrini rölatif primlenme ile sonlandırabilir. Diğer tarafta Perşembe negatif kapanan Avrupa tarafındaki finansal hava, bugün pozitif ayrışma gösteren FTSE 100 ve CAC 40 endeksi ile kırılabilir.
Borsa İstanbul birinci seansın ilerleyen saatlerinde kayıplarını %0.60’a çıkararak 101.517 puana geri çekti. Endeksin genelinde görülen sarsıntı yine THYAO önderliğinde gerçekleşmekte. Hisse an itibarıyla (TSİ 12:40) %3.18 kayıp vererek 13,71 TL’de. Bankalar tarafında ISCTR %1.25 kayıp verirken, ASELS pozitif konumda %1.25 kazanım ile 24,28 TL/p fiyatından ticarete giriyor.
Fikri Mülkiyet Ayrılığı ve 2019 Riskleri
Pekin’de, Çinli ve ABD’li müzakereciler bu haftanın ticari görüşmelerini tamamlama yönünde bir açıklama yapmışlardı. Ancak, keskin hatlara sahip ayrımlarda ABD, Çin’in ABD şirketlerini teknolojiyi paylaşmaya zorladıklarından ve politikalarının devlete ait şirketleri tercih ettiğinden şikayetçi. (Gerilimlerin tırmanmasındaki en büyük unsurlardan biri de fikri mülkiyet başlığı idi.)
Citigroup analistleri, anlaşma yapılmayan bir senaryonun 2019 küresel ekonomik büyümesini 0,2 puan daraltabileceğini öngören ve küresel ekonomi için riskler yüksek olduğuna dikkat çeken bir açıklama yaptı. Rabobank’tan Lyn Graham-Taylor, “Çin’in kolayca geçiş yapmayacağı gibi ticari görüşmelerin çözülmesi kolay olmayacak. Böylece manşetler baştan sona küresel ekonominin yavaşlamasına odaklanacak.” dedi.
Çin, geçen ay genel kurulda ılımlı olan ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki zayıflığa işaret eden enflasyon verilerini bildirdi. Fabrika kapısındaki fiyatların bir göstergesi olan üretici-fiyat endeksi, Aralık’ta %0.9’luk bir yavaşlamaya kıyasla, Ocak ayında %0.1 artmıştı. Bu arada tüketici fiyat endeksinde bir önceki aya göre Ocak ayında %1.7 artış görülmüştü.
Açıklanan Veriler ve Global Daralma Sinyalleri
Perşembe günü ABD verileri perakende satışların, Eylül 2009’dan bu yana en büyük düşüşü olan Kasım ayına göre Aralık ayında %1.2 oranında geri çekildiğini gösterdi. Bu arada, 2018’in son üç ayında durdurulan ve daha geniş bir Avrupa bölgesinin dördüncü yıldaki % 0.2 artışına katkıda bulunan Almanya çeyrek verilerinde gözlenen gerileme dikkat çekti.
Perşembe günü ABD verileri perakende satışların, Eylül 2009’dan bu yana en büyük düşüşü olan Kasım ayına göre Aralık ayında %1.2 oranında geri çekildiğini gösterdi. Bu arada, 2018’in son üç ayında durdurulan ve daha geniş bir Avrupa bölgesinin dördüncü yıldaki % 0.2 artışına katkıda bulunan Almanya çeyrek verilerinde gözlenen gerileme dikkat çekti. Graham Taylor, ABD, AB ve Çin’deki verilerin tümü yavaşlamaya işaret ediyor, bu nedenle ekonomide düşüş eğilimi görüldüğünü ifade etmişti.