
İsviçre’nin en büyük bankası, küresel bir ekonomik toparlanmanın çok daha uzun süreceğini ve birçok yatırımcının beklediğinden daha yavaş gerçekleşeceği konusunda uyardı. Dünyanın en büyük iyi ekonomisi arasındaki ticari görüşmelerin ilerlemesi konusunda çelişkili sinyalleri ortasında gelen yorum, pazar odağının büyük ölçüde küresel ticaret gelişmelerinde olacağına işaret etti.
UBS’nin küresel ekonomi ve strateji araştırması başkanı olan Arend Kapteyn, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Çok, çok düşük küresel büyüme seviyelerinde koşuyoruz,” dedi.
Londra’daki UBS Avrupa Konferansı’nda konuşan Kapteyn, küresel büyüme seviyelerinin şu anda yıllık bazda yaklaşık yüzde 2,6 oranında takip ettiğini ve önümüzdeki üç çeyrek için daha iyi olamadığı görünümü üzerinde duruyor.
Kapteyn, “Aslında gelecek yılın ilk yarısında bir miktar boşluk söz konusu olacak, çünkü mevcut tarifelerin beslendiğini görüyoruz,” dedi.
ABD-Çin Ticaret Anlaşması Yakın
ABD ve Çin arasında 2018 yılından beri devam eden tarife savaşı, birbirlerinin mallarını etkilediği gibi finansal piyasalara zarar verdi. Aynı zamanda ticari ve tüketici duyarlılıklarını artırdı.
İki ekonomik dev arasındaki birinci aşama denilen ticaret anlaşmasının beklentileri, son haftalarda hisse senetlerini ve daha riskli varlıkları destekleyerek yükselişlerini sağladı. Ancak anlaşmada ilerleme kaydedilmemesi, bir ticaret anlaşmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusundaki endişeleri yoğunlaştırdı.
Salı günü New York Ekonomi Kulübü’nde konuşan Trump, her iki tarafın da birinci aşama ticaret anlaşmasına ulaşmaya yakın olduğunu söyledi. Buna karşın Çin’i ticarette hile yapmakla suçlarken, eski ABD liderlerini buna izin vermekle suçladı.
Arabalar, Teknoloji ve Kaya Petrolü
UBS’den Kapteyn, ABD-Çin ticaret müzakerelerinde kapsamlı bir atılım umuduyla çekilen göreceli olarak zayıf ekonomik verilerle finansal piyasalarda gerçek bir kopukluğun tehlikeleri hakkında uyarıda bulundu.
Dünyanın en büyük ikisi ekonomisi önümüzdeki haftalarda sınırlı bir ticaret anlaşması sağlasa bile Kapteyn, ekonomik olarak hiçbir şeyin geri çekilmeyeceği konusuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bunun nedenini ise “Otomatik döngü hala yolunda çalışıyor, önümüzdeki yılın ikinci yarısında ve kaya petrolü döngüsünün çok belirsiz olduğunu düşünüyoruz. Korkumuz, aslında bir iyileşme elde edeceğiniz, ancak insanların düşündüğünden çok daha geç ve insanların beklediğinden çok daha düz bir yörüngede,” olacak şeklinde açıkladı.
Geçen ay, Uluslararası Para Fonu, hem 2019 hem de 2020 yılları için büyüme tahminlerini düşürdü. Washington merkezli enstitü, küresel büyümenin bu yıl, geçen yılki yüzde 3,6 seviyesinin altında yüzde 3 olarak tahmin etti. Nisan tahminlerinde ise yüzde 0,3 puan azalacağını öngörmüştü.
IMF, küresel büyümenin altı ay önceki yüzde 3,6 seviyesinden 2020 yılında yüzde 3,4’e gerileyeceğini ifade etmişti.