
30 yıllık Hazine bonosu gösterge oranı, Çarşamba günü tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. ABD’de sabit getirili tüccarlar ılıman enflasyon ve dünyadaki daha yavaş büyüme üzerine bahis oynamaya devam ettikçe getiri eğrilerine daha da tersine döndü.
30 yıllık bono getiri, bu sabah erken saatlerde yüzde 1,907’ye indi. Ağustos ayının başlarında ise yüzde 1,916’ya gerilemişti. 30 yıllıklar daha sonra bu oranın yüzde 1,916 seviyesine işlem görmesine neden oldu. Yine de 3 aylık ve 1 aylık tahviller gibi çok daha kısa süreli ABD borç senetlerinin getirisinin altında kaldı.
Getiri eğrisinin tersine dönme durumu, bugün daha da kötüleşirken, gösterge 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi 2 yıllıkların altına indi. 10 yıllık yüzde 1,454 seviyesine işaret ederken, 2 yıllık yüzde 1,5 seviyesindeydi. Borç senetlerinde fiyatlar yükseldikçe, verim düşmektedir.
Tahvil yatırımcıları, 2 yıllıkların altındaki 10 yıllık veriminin, hissedarların kısa vadede daha iyi bir kar alması nedeniyle olağandışı bir olaya ve kayda değer bir durgunluğa işaret ettiğini düşünüyorlar.
Getiri Eğrisi İnversiyonu Devam Ediyor
Ağustos ayından önce getiri eğrisinin bu kısmının son inversiyonu, 2005 yılının Aralık ayında mali krizden ve devamındaki resesyondan iki yıl önce başlamıştı.
3 aylık Hazine verimi ile 10 yıllık tahvilin arasındaki fark, mali krizden önceki en düşük seviyesi olan -54,5 baz puana düştü. Borsadaki tüccarlar, 10 yıllık Hazine oranındaki 60 baz puanlık düşüş de dahil olmak üzere Ağustos’taki çarpıcı hisse senedi ve bono hamlelerinin katalizörü olarak, ABD-Çin ticaret ilişkilerinde bozulmaya işaret ediyor.
Ancak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki son atışmalara rağmen, Hazine talebi güçlü ve büyük olasılıkla tüccarların küresel ekonomide daha büyük, daha kötü bir düşüşe ve enflasyondaki seküler bir düşüşe olan inancının belirtisi olduğunu gösteriyor.
Ilıman enflasyon beklentileri ve FED’in fiyatların daha yükseğe çıkamaması algısı, yatırımcıların uzun vadede enflasyonu aşacağına inandıkları oranlarda kilitlenmeye çalışırken, Hazine alımlarında bir artışa yol açtı.
Yatırımcılar, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde Hazineleri satmaya meyillidir. Çünkü tahvillerin sabit ödemelerinin satın alma gücünü aşındırmaktadır.
FED, enflasyonu yüzde 2’lik hedefinde tutmaya çalışıyor. Bu seviye, ABD ekonomisi için hem sağlıklı hem de sürdürülebilir olduğunu düşündüğü bir hız. Ancak tarihsel olarak düşük faiz oranlarına rağmen fiyat artışları ılımlı kalmıştır.
Tahvil-bono piyasasının enflasyon beklentisi, belki de Hazine enflasyonu ile korunan menkul kıymetlerin ve TIPS’lerin getirilerinde en belirgin olanıdır.
Kısaca TIPS olarak anılan Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler, diğer Hazine bonoları gibidir. Ancak enflasyona düzenli olarak ayarlandıkları için farklılık gösterir. Bu nedenle TIPS oranları ile standart Hazine bonosu üzerindeki oranlar arasındaki fark, pazarın enflasyon görünümüne bir yaklaştırma olarak kullanılabilir.