Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Hazine’den Kredi Garanti Kurumlarına Aktarılacak Kaynak 25’ten 50 Milyar Liraya Çıkarıldı

Cumhurbaşkanı kararıyla, kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine desteğine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair karar kapsamında ilgili alanda bazı değişiklikler yapıldı.
Hazine’den Kredi Garanti Kurumlarına Aktarılacak Kaynak 25’ten 50 Milyar Liraya Çıkarıldı
Son Güncelleme: 
Yorum

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, kredi garanti kurumları tarafından verilen kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar TL’den 500 milyar TL’ye çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek kaynak sınırı ise 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye yükseltildi.

Kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine desteğine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kredi Garanti Kurumu DeğişiklikSöz konusu kararda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası “kredi veren”, Hazine destekli kredi kefaleti kullananları tanımlayan yararlanıcı başlığında yer alan “KOBİ tanımını haiz yararlanıcılar ile KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeleri” ibaresi ise “Hazine destekli kredi kefaleti kullanan gerçek ve tüzel kişileri” olarak değiştirildi.

Kredi için ana para ödemesiz döneme ilişkin faizlerin tahakkuk ve tahsil edilmesi için öngörülen bir yıllık sürenin eğer gerekli görülürse bir ay daha uzatılacağı belirtildi. Kredinin başladığı tarihten itibaren bireysel ve işletme kredilerinde en fazla 96 ay, yatırım kredilerinde 156 ay birden fazla yapılandırma yapabilme ve kredinin vadesini değiştirebilmesine olanak tanındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek kefalet limiti gerçek kişi yararlanıcılarda 100,000 TL olarak açıklandı.

Kefalet LimitiYayımlanan karar kapsamında KOBİ tanımını haiz yararlanıcılarda azami 12 milyon TL’den 35 milyon TL’ye, bunun dışında kalan tüzel kişi yararlanıcılar için ise azami 200 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarıldı.

Bireysel ve işletme kredilerinin vadesi asgari olarak 6 ay, anapara ödemesiz en fazla 1 yıl olmak üzere 5 yıl olarak belirlendi. Ödemesiz döneme dair faizlerin azami 1 yıllık dönemler sonunda tahakkuku esas kılınıp, gerekli görüldüğü takdirde 1 aylık daha dönemin ekleneceği bildirildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu