
Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs tüm dünyaya korku salmaya devam ediyor. Artık hem enfekte hem de ölüm vakası sayısında hızlı bir artış izleniyor. Güncel verilere göre dünya genelinde koronavirüs bulaşan kişi sayısının 110 bini aştığı, can kaybının ise 3 bin 120’ye ulaştığı biliniyor. Ekonomistler virüs salgınının küresel arz ve talebi düşürdüğünü ve büyük ülke ekonomilerinin bile sarsılacağını belirtiyor.
Pacific Investment Management Co. (Pimco) küresel baş ekonomi danışmanı Joanchim Fels, koronavirüsün ABD ve Avrupa için teknik resesyon riskini artırdığını söyledi.Önümüzdeki birkaç aylık dönem için henüz en kötüsünün geride kalmadığını ifade eden Fels, talep ve arz tarafında düşüş olmasıyla yatırımcıların güvenli varlıklara yöneldiğini belirtti.
Petrol fiyatlarındaki düşüşe de değinen ekonomist, fiyat savaşının başlamasıyla piyasadaki belirsizliğin arttığını ve çalkantılı günler yaşanacağı bildirdi. Söz konusu gelişmelerin ABD ve Avrupa ekonomileri için teknik resesyon riskini artırdığını sözlerine ekledi.
Resesyonun belirgin bir olasılıkla gündemde olduğunu dile getiren Fels, kısa ömürlü olacağını düşünüyor.Koronavirüsün piyasalarda yaşatacağı olumsuz etkilere değinen ekonomist, yılın ikinci çeyreğinden itibaren toparlanmanın başlayacağını düşünüyor. Fakat ABD’li şirketlerin nakit akışında ve kredi çevirme konusunda sıkıntı yaşayacağını belirtiyor.
Bir diğer tahmin ise merkez bankalarının alacağı kararlar konusunda geldi. Gelişen ülkeler de dahil birçok ülke merkez bankasının önümüzdeki günlerde para politikasını gevşetme gibi adımlar atacağını öngördü.
MUFG Union Bank ekonomistlerinden Chris Rupkey, dün müşterileri için hazırladığı notta “kıyamet kopuyor” ifadesine yer verdi. Ekonomide aşağı yönlü risklerin belirgin bir şekilde arttığını söyleyen Rupkey, “Uzak durun, mümkün olduğunca uzakta kalın. Wall Street’teki sıkıntılar er ya da geç ekonominin diğer kısımlarını da vurmak durumunda. Buna oynayın” şeklinde konuştu.