
Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerden birisi otomotiv olurken, özellikle Almanya gibi ülkeler bu durumdan kötü etkilendi. Ancak sektör, salgın öncesinde de zor bir durumdaydı. Düşen satışlar, 2019 yılına damgasını vurmuştu. Koronavirüs ise bu durumun tuzu biberi oldu.
Almanya’nın ekonomik açıdan önemli otomobil üretim endüstrisi zorunlu kısıtlamalar nedeniyle üretimlerini durdurdu ve satışlarındaki düşüş arttı.
Sektör Almanya’da on binlerce kişinin istihdamını desteklerken, ihracatı üzerindeki katkısı tüm ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor. Salgın sonrasında otomobil talebinde düşüş görülürken, endüstri daha yeşil teknolojiye geçişte büyük zorluklarla karşı karşıya görünüyor. Sektör uzmanları ise bu konudaki endişeleri hakkında CNBC’ye konuştu.
Almanya’nın saygın kuruluşu Ifo Enstitü’den Felix Roesel, otomobil üreticilerinin Alman ekonomisine önemli ölçüde katkısı olduğunu hatırlattı. Sektörün büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Roesel, sektörün bir milyon iyi ücretli istihdam yarattığını söyledi. Şu anki krizin binlerce işi, geliri ve vergi gelirini riske attığına dikkat çekti.
Roesel, “Birçok otomobil üreticisi tam kapasitelerini kullanamaz, çünkü birçok uluslararası tedarik zinciri ciddi bir şekilde bozuldu ve fabrikalar için halk sağlığı kısıtlamaları hala geçerli. Araba satıcıları karantina nedeniyle haftalarca kapanmak zorunda kaldı. Ve işsizlik ile gelir kesintilerinden korkan tüketiciler alımları geciktiriyor. Bu, otomobil üreticileri için toksik bir karışımdır,” dedi.
Alman binek otomobil pazarında %10’u aşan düşüşler görülmeye başlanırken, ilerleyen aylarda sektörün daha da yavaşlaması tahmin ediliyor.
Berlin merkezli oto analisti Matthias Schmidt, pazarın yavaş geçecek bir yıla yöneldiğini ifade ederek, Alman binek otomobil pazarındaki düşüşlere dikkat çekti. Pazarın Ocak ayında %7,3 oranında, Şubat’ta ise %10,8 oranında düştüğünü söyledi.
Schmidt, üreticilerin yaz aylarına hükümetten bir teşvik alabileceklerini ve bu sayede güçlü yıllık kazançlar görebileceklerini belirtti. Ancak ikinci dalga bir salgının bu durumu baltalayacağını düşünüyor. Ayrıca salgın nedeniyle insanların kendi araçlarıyla seyahat etmek isteyeceklerini de dile getiriyor.
Almanya otomobil bayilerinin Nisan sonunda yeniden açılmasına izin verirken, Volkswagen gibi otomobil devleri Mayıs’ta üretimlerine yeniden başladılar.
Otomobil satışları üzerindeki baskı bir süredir devam ederken, salgınla birlikte gelen karantinalar ise tam bir düşüşün gerçekleşmesine neden oldu. Bu nedenle ülkenin otomobil endüstrisi, hükümetten yardım almayı umut etti. Ancak geçen hafta açıklanan 130 milyar Euro’luk paket, sektör için hayal kırıklığı yarattı.
Tedbirler; otomobiller dahil olmak üzere tüm mallar üzerindeki vergiyi %19’dan %16’ya düşüren geçici bir KDV indirimi ve 40.000 Euro’nun altındaki elektrikli otomobiller için 6000 Euro’luk bir satın alma teşvikini içeriyor. Liderlerin ayrıca yeni araç satın almayı teşvik etmek için bir hurda teşviki çıkarması bekleniyordu.
Avrasya Grubu Avrupa Direktörü Naz Masraff, bu paketin en büyük kaybedenlerinin Alman otomotiv endüstrisi olduğunu söyledi. Ayrıca büyük BMW, Daimler ve Volkswagen’e ev sahipliği yaşan Bavyera, Baden-Wuerttemberg ve Aşağı Saksonya gibi oto ağırlıklı bölgeler olduğunu da belirtti.