
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, bu hafta Trump’la görüştüğünde ülkesi için çok ihtiyaç duyulan ekonomik bir büyümeyi hedefleyeceği söylendi. Uzmanlar, önceliğinin balistik füzeler ve nükleer silahlarla ilgili daha fazla test yapmaması olduğunu dile getiren Trump’ın dışlanmış devletle müzakere aracı olarak ekonomik yaptırımların kaldırılmasını kullanmayı tercih edebileceğini belirtti.
Aslında, Trump, Hanoi, Vietnam’daki görüşmelerinden saatler önce daha güçlü bir Kuzey Kore ekonomisi olasılığını kullanarak Kim Jong Un’u ikna etmeye çalıştı. Zira Kim’le buluşmasından saatler önce ABD Başkanı; “Vietnam dünyadaki birkaç yer gibi gelişiyor. Kuzey Kore de nükleer silahlardan arındırıldığı takdirde aynı şekilde ve çabucak gelişir. Arkadaşım Kim Jong Un için potansiyel harika, büyük bir fırsat, neredeyse tarihte eşi yok. Yakında öğreneceğiz. Çok ilginç” ifadeleriyle paylaşım yaptı.
Trump Pazar günü başka bir gönderisinde de; “Başkan Kim, nükleer silahlar olmadan ülkesinin dünyanın herhangi bir yerindeki büyük ekonomik güçlerden biri olabileceğini herkesten iyi anladı” demişti.Chairman Kim realizes, perhaps better than anyone else, that without nuclear weapons, his country could fast become one of the great economic powers anywhere in the World. Because of its location and people (and him), it has more potential for rapid growth than any other nation!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 Şubat 2019
Economic Intelligence Unit’ten Anwita Basu, bunun Trump’ın bu haftaki görüşmelerde ekonomik yaptırımların hafifletilmesini bir kaldıraç olarak kullanacağının bir işareti olabileceğini söyledi. Ayrıca; “EIU Trump’ın ülkeyi nükleer silahlardan arındırmaya yönelik güvenilir bir plan karşılığında inzivaya çekilmiş topluma karşı yaptırımların hafifletilmesini içerecek ekonomik tatlandırıcılar sunarak bu bağlamı inşa etmesini bekliyor” dedi. Öte yandan Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Lowy Institute tarafından yayınlanan bir rapora göre de ekonomik bağlar uyuşmazlıkları çözmekte yaptırımlardan çok daha etkiliydi.
Raporda; “Kuzey Yarımadası’ndaki barış süreci için daha refah bir Kuzey Kore en iyi senaryo olacak ve bir kural olarak kaybedecek bir şeyi olmayan biriye pazarlık etmek hep daha zordur” denmişti.Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde Kore Başkanı olan Victor Cha da geçen hafta Washington’daki bir görüşmede; “Kim büyük olasılıkla gerçekten hiçbir şeyden vazgeçmeyecek ve aynı zamanda ABD’ye askeri tatbikatlar, birlik yayılamaları ve haydut devlete uygulanan mevcut yaptırımlar gibi şeylerden vazgeçmesi için net talepler yapacak” ifadeleriyle görüş bildirmişti.
Verisk Maplecroft’un Asya Başkanı Miha Hribernik de Kim’in nihai hedefinin yaptırımları kaldırtmak ya da hafifletmek olsa da onun nükleer caydırıcılığını engelleyecek hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğini anlattı. Uluslararası Kriz Grubu’nda Kore Yarımadası danışmanı Christopher Green de Kuzey Kore’nin beklendiği kadar kötü performans göstermediğini aynı zamanda gelişme de göstermediğini bildirdi.
“Kuzey Kore ekonomisinin başarılı olduğunu söyleyebileceğimizi sanmıyorum. Peki, bazılarının yapmasını bekleyebileceği kadar kötü mü yapıyor? Hayır belki de değil ancak bu aşamada günün sonunda önemli miktarda yabancı yatırım alamıyorlar ve kendi sermayelerine de fazla sahip değiller. Dolayısıyla endüstriyel ekonomilerinin bu kadar büyümesine imkan yok” ifadeleriyle yorum yaptı. Bununla birlikte Green, Kim’in ülkesini açma arzusuyla, Vietnam ekonomisinin bakılabilecek en iyi karşılaştırmalı model olacağını kaydetti.