Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Kemer Sıkan Suudi Arabistan KDV’yi 3 Katına Çıkaracak

Suudi Arabistan, petrol çöküşüne ve virüse karşı kemer sıkma önlemi olarak KDV oranını üç katına çıkardı. Detaylar aşağıda;
Kemer Sıkan Suudi Arabistan KDV’yi 3 Katına Çıkaracak
Son Güncelleme: 
Yorum

Suudi Arabistan katma değer vergisini (KDV) üç katına çıkarma ve kamu çalışanlarına geçim ödeneğini askıya alma kararı aldığını açıkladı. Kararın ardında düşük petrol fiyatları ile pandemiden zarar gören ekonomiyi destekleme nedeni vardı.

Maliye Bakanı Mohammed al-Jadaan, alınan kararlara ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bu önlemler acı vericidir ancak orta ve uzun vadede finansal ve ekonomik istikrarı korumak ve benzeri görülmemiş koronavirüs krizini mümkün olan en az zararla aşmak için gereklidir.”

Kemer sıkma önlemleri, krallığın ilk çeyrekte 9 milyar dolarlık bütçe açığı vermesinden sonra geldi.

Aynı dönemde ülkenin petrol gelirleri yüzde 24 azalarak 34 milyar dolara geriledi, bu da ülkenin toplam gelirinde yüzde 22’lik düşüş yarattı.

Maliye Bakanı Mohammed al-Jadaan:
“Modern tarihte hiç görülmemiş bir krizle karşı karşıyayız.”

Reuters’ın haberine göre Maliye Bakanı, sağlık sektörü üzerindeki planlanmamış yükler ve ekonomiyi desteklemek için alınan girişimler nedeniyle harcamalar artarken petrol dışı gelirlerin ekonomik faaliyetteki durma ve düşüşten etkilendiğini söyledi.

İki yıl önce yürürlüğe konan KDV’nin Temmuz’dan itibaren yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkarılacağını aktaran yetkili, kemer sıkma önlemlerinin 100 milyar riyal değerinde olduğunu bildirdi. 2018’de devlet çalışanlarına aylık 1000 riyal olarak tanıtılan geçim ödeneklerinin ise 1 Haziran itibarıyla askıya alınacağı kaydedildi.

Merkez Bankası döviz rezervleri Mart ayında en az 20 yılın en hızlı düşüşüyle 2011 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
 Suudi Arabistan Mart Döviz Rezervleri
Kaynak: Trading Economics

Institute for Gulf Affairs uzmanı Ali al-Ahmed Al Jazeera’ya şöyle konuştu: “Suudi Arabistan ekonomisi büyük bir baskı altında. Bu nedenle hükümet Mart ayında rezervden 23 milyar dolar çekti.  Bu, ülke tarihinde şimdiye kadar rezervden yapılan en büyük çekmedir.”

Suudi Arabistan’ın %15’lik şok KDV zammının BAE işletmeleri, tüketicileri için ne anlama geldiğini sorgulayan Gulf News, BAE ve Bahreyn’deki işletmelerin krallığın artırımını uygulamayacaklarına dair umutlu olduklarını yazdı. KDV yükseltilse bile bunun Suudi Arabistan’ınki kadar yüksek olmayacağını düşündükleri belirtildi.

Petrol fiyatlarındaki canlı değişimler için tıklayın!

Dubai’den bir endüstri grubu başkanı, birçok iş sektörünün işler normale dönene ve tüketiciler güvenlerini yeniden kazanana kadar BAE yetkililerine altı aylık KDV tatili için talepte bulunduklarını söyledi. “Suudi duyurusu tam bir sarsıntı olarak geliyor ve tüketicilerin KDV’nin üçe katlanmasını finanse etmeleri zor olacak.” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu