
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından her ay yayımlanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçları açıklandı. Tüm dünya gibi ülkemizin de koronavirüs salgını ile mücadele ettiği şu dönemde ücretsiz izin veya işten çıkarmaların etkisiyle işsizlik seviyesinde de artış oldu.
Bu durum zaten geçim şartlarının zor olduğu düşük gelirlileri daha çok etkiledi. Borçlanmanın arttığı, hanehalkı gelirlerinde düşüşün olduğu dönemde açlık ve yoksulluk sınırında artış oldu.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan aylık gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı, bir önceki aya kıyasla 34 lira daha arttı.
Ekim ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.482 TL, yoksulluk sınırı 8.085 TL olmuştu. Dört kişilik bir ailenin gıda, giyim, konut, elektrik, su, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi harcamalarını içeren aylık toplam tutarı ifade eden yoksulluk sınırı Kasım ayında 8.197 TL’ye yükseldi. Geçen ay 3.036 TL olan bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 3073 TL’ye çıktı.
Ekim ayında 686 TL olan yetişkin bir erkeğin gıda harcaması tutarı Kasım’da 694 TL’ye, 568 TL olan yetişkin kadının gıda harcaması 575 TL’ye yükseldi. 15 – 19 yaş arası çocuk için gerekli olan gıda harcaması 735 TL’den 746’ya, 4-6 yaş grubu için 492 TL’den 499 TL’ye çıktı.
Kasım ayında dört kişilik bir ailenin aylık mutfak masrafı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 414 TL arttı.
Söz konusu dönemde temel ihtiyaçlar için gerekli olan harcama miktarında ise 1.348 liralık bir artış gerçekleşti. Aylık bazda %1,39 artan gıda enflasyonu, yıllık olarak %19,68, 2019’un Aralık ayına kıyasla %16,37 ve 12 aylık ortalamalara göre %15,47 daha yükseldi.
Genel olarak gıda fiyatlarının aylık değişimlerine baktığımızda süt, yoğurt, kıyma, kuşbaşı et fiyatları değişmedi. Peynirde çeşitliliğe bağlı olarak marketlerde fiyatlarda bir takım farklılıklar gözlendi.
Bu ay fiyatlarında artış olarak dikkat çeken grup ciğer, böbrek ve yürek gibi sakatat ürünleri oldu. Balık fiyatlarının aynı kaldığı dönemde kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya fiyatları artarken, yumurtada düşüş gerçekleşti.
Ekim ayında 7,45 TL olan ortalama meyve meyvenin kilogram fiyatı 6,77’ye gerilerken, 6,48 TL olan ortalama sebzenin kilogram fiyatı 6,68 TL’ye yükseldi. 31 ürünün ele alındığı hesaplamalarda tereyağı, margarin, zeytinyağı, ayçiçeği, pirinç, bulgur, irmik, makarna ve un fiyatlarında bu ay değişiklik olmadı.