
Japonya ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde ilk başta bildirilenden çok daha hızlı bir şekilde büyüdü ki bu esnek iç talep tarafından yönlendirildi. Daha hızlı büyüme, sermaye harcamalarında ve özel tüketimde iyileşmenin ardından geldi ki her ikisi de ikinci çeyrekte genişleyerek ihracattaki düşüşün etkisini telafi etti.
Japonya’nın Kabine Ofisi verilerine göre ekonomi Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 1.8 büyüdü ki önceki okuma yıllık yüzde 0.2 büyüme yönündeydi.
Art arda dördüncü çeyrek büyümesini temsil eden okuma, ekonomistlerin yüzde 0.7 olan medyan tahminini de geride bıraktı.Büyüme çeyrek bazda ise Nisan-Haziran dönemine kıyasla yüzde 0.4’lük büyümeye dönüştü ve önceki yüzde 0.1’lik artışı geçti. Sermaye harcaması önceki çeyreğe göre yüzde 1.8 artarak ilk okumadaki yüzde 0.9 artıştan yüksek geldi ve 1.7’lik medyan tahminini geride bıraktı. Gayri safi yurtiçi hasılanın% 60’ını oluşturan özel tüketim, önceki üç aya göre yüzde 0.5 artarak önceki yüzde 0.4 kazançtan daha iyi geldi.
Beklenenden daha iyi GSYİH revizyonu, ihracatın ve fabrika üretiminin Ekim ayında yıllar içinde en büyük düşüşlerini kaydetmelerinin ardından geldi. Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklar, Japonya Merkez Bankası’nın bu ayki oran değerlendirmesine Ekim ayına kıyasla fabrika üretimi konusunda daha kasvetli bir değerlendirme yapabileceğini söyledi.
Bazı analistler de Ekim’deki vergi artışından önce işletme ve hanehalkı harcamalarındaki artışın, önümüzdeki ayların talebi için kötü olabileceğini öne sürdü.
Tüm bunların yanı sıra Japonya kabinesi, geçen hafta büyümeyi desteklemek için 122 milyar dolarlık teşvik açıklamıştı. 13 trilyon Japon yeni değerindeki teşvik paketinin gayri safi yurt içi hasılayı 2021 mali yılına kadar yüzde 1.4 artırmasının beklendiği söylenmişti. Uzmanlar da maliye politikasının Japonya için akıllıca bir adım olacağını dile getirmişti.