
Pandeminin etkilerinin görüldüğü ilk çeyrekte yüzde 2,2 daralarak resesyona giren Japonya ekonomisi için zorluklar devam ediyor. Japonya Merkez Bankası’ndan gelen yeni tahminde GSYİH’nin 2020’de yüzde 4,7 daralacağının belirtilmesi de bu durumu destekleyen gelişmeler arasında.
Bugün açıklanan PMI verileri de ekonomideki sıkıntıların sürdüğünü bir kez daha gösterdi. au Jibun Bank ve Markit tarafından açıklanan Temmuz ayı flash imalat PMI verileri, endeksin önceki yüzde 40,1’den yüzde 42,6’ya yükseldiğini gösterdi.
Rakam, bu yılın Nisan ayından bu yana en büyük rakam olsa da 50 altı sektörde daralmaya işaret ettiğinden imalat negatif bölgede kaldı. Hizmet PMI 45’ten 45,2; Kompozit PMI 40,8’den 43,9’a yükseldi. Markit’e göre, üretim ve yeni siparişler daha yavaş da olsa gerilemeye devam ederken, şirketler personelini işten çıkarmaya devam etti.
Aynı zamanda, mal üreticileri alım faaliyetlerini ve stoklarını azaltmaya devam etti. Markit’ten Bernard Aw şunları söyledi:Flash PMI verileri Japonya’nın iş faaliyetlerinin Temmuz’da daha da daraldığını gösterirken Bernard Aw, işletmelerin özellikle durgun küresel ticaret akışlarından ve seyahat kısıtlamalarından olumsuz etkilenmeye devam ettiğini, bu arada ekonominin kademeli olarak yeniden açılmasının talebe mütevazı bir destek sağladığını aktardı.
Japon firmaları iş görünümü konusunda kötümser olmaya devam ettikçe, güçlü bir toparlanma olasılığının belirsizliğini koruduğunu söyleyen Aw, üçüncü çeyreğe zayıf başlangıç vurgusu yaptı.
IHS Markit tarafından derlenen ve aylık anketlerden alınan yanıtların %85-90’ına dayanan au Jibun Bank Flash Kompozit PMI, Temmuz ayında 43,9’a çıkarak Şubat’tan sonra en yüksek seviyesine ulaştı.#Japan‘s economy continues to struggle at start of Q3, with latest flash #PMI data indicating a further sharp contraction in business activity in July. Employment falls again and confidence for year-ahead outlook remains negative. More here: https://t.co/IIH8QLG8jb pic.twitter.com/iYf79Yd28d
— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) July 22, 2020
Ancak hem imalat hem de hizmet sektörü şirketlerinde faaliyet seviyelerini ölçen son rakam, 50’nin oldukça altında kaldı ve üçüncü çeyreğin başında özel sektör üretiminde belirgin bir düşüşe işaret etti.
Japonya PMI’sının diğer ülkelerin gerisinde kaldığı da aktarılırken Japonya hariç tüm ülkeler için karşılaştırılabilir küresel PMI’nın Haziran’a kadar 48,5’e yükseldiği, gelişmiş dünya için PMI’nın 46,9 olduğu bildirildi. Etkili bir aşı olmadan sosyal mesafe kurallarının ve sınırlama kısıtlamalarının sürdürülmesi ihtiyacının, Japon ekonomisinde hızlı bir geri dönüşü engellemeye devam ettiği belirtildi.
Bernard Aw, PMI verilerindeki son gelişmelerin COVID-19 salgınının ilk etkisinin en kötüsünün Nisan ayında görüldüğüne ancak toparlanma gücünün diğer ekonomilere kıyasla hayal kırıklığı yaratacak şekilde zayıf kaldığına işaret ettiğini söyledi. IHS Markit’in 2021’de mütevazı bir %1,8 genişlemeden önce bu yıl yüzde 4,9 küçülmesini beklediğini de ekledi.