Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Japonya’nın Tankan Anketine Göre İş Havası Yaklaşık 7 Yılın En Kasvetli Seviyesinde

Japonya Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre ülkedeki büyük imalatçılar yaklaşık yedi yılın en kasvetli seviyesinde.
Japonya’nın Tankan Anketine Göre İş Havası Yaklaşık 7 Yılın En Kasvetli Seviyesinde
Yorum

ABD-Çin ticaret savaşı ve yumuşak talebin ihracata bağımlı ekonomiye baskı yapmasıyla Japonya’nın büyük imalatçılarının ticari havası dördüncü çeyrekte yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu sonuçlar, Japonya Merkez Bankası’nın yakından izlenen bir anketi tarafından açıklandı.

BOJ’un üç aylık tankan anketi, şirketlerin koşulların değişmeden kalmasını veya önümüzdeki üç ay daha da kötüleşmesini beklediklerini gösterdi ki bu da ticaret anlaşmazlığından kaynaklanan
serpintinin ekonominin daha geniş kesimlerine zarar verebileceğine işaret etti. Ancak bazı parlak işaretler de vardı.

Üretici olmayanların duyarlılığı, Ekim ayındaki satış vergisi zammından kaynaklanan darbeyi güçlü sermaye harcaması planlarını sürdüren şirketlerle bertaraf ediyormuş gibi göründü.

Japonya’nın Tankan Anketi İş Dünyası KaramsarBu da Japonya Merkez Bankası’nın önümüzdeki haftaki değerlendirmesinde teşviki genişletmeyi erteleyeceği yönündeki beklentileri artırdı. Capital Economics’ten Marcel Thieliant; “Tankan, ekonominin çökmek yerine yavaşladığını öne sürüyor, yani BOJ’un gelecek haftaki toplantıda faiz oranlarını düşürme olasılığı düşük” dedi. Cuma günü açıklanan tankan anketi, büyük imalatçılar endeksinin 5’den 0 seviyesine gerilediğini gösterdi ve ardışık dördüncü ay gerilemesi yaşandı. Rakamın Mart 2013’ten bu yana en düşük değer olması endişeleri artırdı.

Büyük otomobil üreticilerinin duyarlılığını ölçen bir endeks de ticaret savaşından kaynaklanan etkiyi vurgulayarak üç yıldan fazla bir süredir ilk kez negatife döndüğünü gösterdi.

Japonya’nın Tankan AnketiJaponya Merkez Bankası’ndan bir yetkili bazı çelik ve çimento üreticilerinin 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları öncesinde talepte zirveyi gördüğünü dile getirdi. NLI Araştırma Enstitüsü’nden Tsuyoshi Ueno; “Otomobil üreticilerinin duyarlılığındaki zayıflık dikkat çekici. Küresel ekonominin iyileşmesi daha uzun sürüyor ve bu belirsizlik Japon şirketleri etkiliyor” dedi.

Daiwa Securities’ten Mari Iwashita da; “İç talep, şu ana kadarki satış vergisi zammından çok fazla zarar görmedi. Hükümetin harcama paketi altındaki tahsis edilecek kamu işleri, büyümenin temelini oluşturacak.” dedi. BOJ Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya ise Perşembe günü yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “İç talep geçici olarak yavaşlayabilir ancak uzun vadede sağlam kalacaktır.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu