
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Japonya’nın Tsukuba şehrinde gerçekleştirilen G20 Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları toplantısında ele alınan konulara değindi. Japonya ile ticareti dengeli bir şekilde artırmak istediklerini söyleyen Pekcan, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) üzerinde çalıştıklarını ve son zamanlarda bu çalışmaların yoğunluk kazandığını anlattı.
Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko ile ticaret anlaşmasına yönelik verimli bir görüşme gerçekleştirildi.Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4,6 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, son zamanlarda görüşmelerde artış olmasına rağmen halen bir dengesizlik durumunun söz konusu olduğunu ifade etti. Japonya’nın hedef pazarlardan biri olduğunu, bu ülke ile ticareti artırmak amacıyla Serbest Ticaret Anlaşması üzerinde yoğunlaştıklarını anlattı.
Daha önce Japonya’nın bakanı ile Davos Zirvesi’nde ve Pariste’ki OECD toplantılarında görüşme sağladıklarını, 17 Haziran’da ise yeniden toplanacaklarını belirtti. STA konusunda her iki ülke için de oldukça hassas konuların olduğunu, bu nedenle ortak bir noktada buluşarak, her iki tarafın yararına olacak şekilde adım adım ilerlendiğini açıkladı.
STA imzalanırsa, Türkiye ve Japonya ürünlerini daha rahat bir şekilde pazarlayabilecek.Türk ve Japon firmaların bu anlaşma sayesinde daha rahat yatırım yapabileceklerini söyleyen Bakan Pekcan, Türkiye’nin global anlamda üretim yapan Japon firmalarının değer zincirlerine katılmış olacağını sözlerine ekledi. Toplantıda Kanada ve Güney Kore bakanları ile de görüşme sağlandı.
Kanada Ticaret ve İhracatın Çeşitlendirilmesi Bakanı Jim Carr ile Ortak Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (JETCO) anlaşmasının imzalandığını, bu sayede karşılıklı olarak yatırımların artırılacağını ifade etti. Güney Kore Ticaret Bakanı Yoo Myunghee ile de bir araya gelen Pekcan, halihazırda bu ülke ile STA’nın bulunduğunu, fakat görüşmelerde ticaret hacmini artıracak konuların ele alındığını söyledi.
İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox ile de ticari ilişkiler, Brexit gibi güncel konular göz önünde bulundurularak değerlendirildi.İngiltere Ticaret Bakanı’nın Ankara’ya geleceğini ve ticaretin engellenmemesi için neler yapılması gerektiği gibi konuları görüşeceklerini söyleyen Pekcan, İngiltere’nin Türkiye için önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılık durumunda ise Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı bazı sıkıntıların doğabileceğini ifade etti.
Son olarak Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin ile yaptıkları görüşmeye değinen Ruhsar Pekcan, vize serbestisi konusunun ele alındığını, ihracatta özellikle meyve ve sebzelerdeki geri dönüş gibi meselelerin değerlendirildiğini anlattı.
25 – 26 Temmuz tarihlerinde Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının gerçekleşeceğini, toplantı süresine kadar; makine, gemi, bölgesel işbirliği ve otomotiv gibi konulardaki çalışmaların tamamlanmasını ümit ettiklerini dile getirdi.