
Japonya Merkez Bankası, gösterge faizi değiştirmeyerek eksi yüzde 0.1 seviyesinde sabit bıraktı ve ekonomi üzerindeki iyimser bakış açısını korudu. Bu durum, küresel risklerin kırılgan bir toparlanmayı tehdit etmesine rağmen politika yapıcıların teşvik gücünü artırmak için aceleleri olmadığını öne sürdü.
Ancak BOJ, fabrika çıktısı konusunda Ekim ayındaki önceki oran incelemesinden daha kasvetli bir görünüm sunarak yumuşak küresel talebe ve ABD-Çin ticaret savaşına atıfta bulundu.
Japonya Merkez Bankası’nın durma kararı, her ikisi de para politikasının şimdilik duracağına işaret eden FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın kararı ile aynı doğrultuda geldi.BOJ, politika kararı açıklamasında; “Endüstriyel üretim, esasen doğal afetlerden dolayı düşüyor” diyerek Ekim ayındaki görünümünü aşağı yönlü revize etti. Japonya Merkez Bankası’nın kararlı duruşu, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşında birinci aşama anlaşmaya varılmasıyla desteklendi. Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olan Japon ekonomisi, esnek iç talep ve işletme harcamaları üzerine üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.8 oranında artış kaydetmişti.
Nihayetinde pek çok analist, Ekim ayındaki satış vergisi zammı tüketimi yavaşlatacağı için ekonominin bu çeyrekte daralmasını beklemekte. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın risklerin Japonya’nın ekonomik toparlanmasını tehlikeye atması durumunda bankanın daha fazla kolaylaştırma için hazır olduğunu söylemesi muhtemel görülüyor.
Tüm bunların yanında Japonya’nın ihracatı da Kasım ayında 12. ardışık düşüşünü yaşamıştı ki gerileme daralma riskini artırdı. Çarşamba günü yayınlanan resmi verilere göre Japonya’da ihracat Kasım ayında yıllık yüzde 7.9 oranında düştü. Kasvetli okuma, ABD ve Çin’e yapılan ihracat azalmalarıyla yönlendirildi.