
Bugün gelen hükümet verilerine göre Japonya’da işsizlik oranı Ekim ayında yüzde 3,1’e yükseldi. Bu, üç yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine işaret ederken Japon işsizlik oranı Eylül’de de 3 yılın en yüksek seviyesinde kalmıştı.
Covid-19 salgını işletmeleri olumsuz etkilemeye devam ederken İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı’na göre ülkedeki toplam işsiz sayısı 80 bin artarak 2,14 milyona çıktı.
Erkeklerde işsizlik oranı Eylül ayına göre 0,2 puan artarak mevsimsel arındırılmış bazda yüzde 3,4’e yükseldi. Kadınlarda ise işsizlik oranı yüzde 2,7 ile değişmeden kaldı. Bu arada, iş bulma oranı Eylül’deki 1,03’ten 1,04’e yükseldi ki bu da her 100 iş arayan için 104 açık iş olduğu anlamına geldi.
Oran, sürmekte olan koronavirüs pandemisinin ortasında ekonomik görünümle ilgili endişelere rağmen işe alımlar artmaya başlarken Nisan 2019’dan bu yana ilk gelişmeye işaret etti.
Tabi bu durumda başlatılan teşviklerin de faydası oldu. Japon hükümeti, sübvansiyonların ödenmesi yoluyla işçileri istihdamda tutmaya çalışarak, mücadele eden şirketlere yardımcı olmak için bir sübvansiyon programı başlattı.
Bazı iktisatçılara göre program, işgücü piyasasını daha şiddetli bir darbeden korudu. Programın, mevcut mali yıl için ek bütçenin bir parçası olarak önümüzdeki Mart ayına kadar Şubat ayına kadar uzatılması beklendiği ayrıca belirtildi.
İşsizlik oranı en son Mayıs 2017’de yüzde 3,1 olarak gerçekleşmişti. Öte yandan sanayi üretimi de dahil olmak üzere Ekim ayına ait son veri grubu, Japonya için Nisan-Haziran döneminde en kötü üç aylık daralmanın ardından ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret etti.
Bununla birlikte, koronavirüs vakalarının yeniden canlanması, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin görünümü konusunda belirsizlik yaratmaya başlarken, diğer ülkeler de virüsün yayılmasını kontrol altına almak için mücadele ediyor. Kabine Ofisi de Japon ekonomisinin Kasım ayına yönelik değerlendirmesinde toparlanmaya işaret ederken Covid-19 vakalarının yeniden yükselişi konusunda uyarmıştı.