
Bugün açıklanan verilere göre gösterge au Jibun Bank İmalat PMI, Ocak ayında 49,7’lik ön tahminden 49,8’e yükseltildi. Son veriler Ocak ayında Japon imalat sektöründe işletme koşullarında yenilenmiş bir bozulmaya işaret etti.
Yükselen Covid-19 vakaları ekonomi üzerinde yenilenen bir etki yaratırken Aralık’ta görülen geniş istikrarın ardından katılımcılar son anket döneminde çıktıda düşüş kaydetti. Bununla birlikte bazı işletmeler 2021’de talepte bir toparlanma beklediğinden Japon üreticiler iki yıldan uzun bir süredir ilk kez yeni iş akışlarında istikrarlı bir eğilim bildirdiler.
Sonuç olarak, Japon imalat sektöründeki firmalar önümüzdeki yıl üretimde artış olacağı konusunda iyimser kaldılar.
Yine de üretim performansının bileşik tek rakamlı göstergesi olan manşet PMI, Aralık’taki 50’den Ocak’ta 49,8’e gerileyerek sektörde yenilenen bir daralmaya işaret etti. Fakat daralmanın genel hızı sadece kesirliydi ve yeni işlerdeki gelişme eğilimini yansıtıyordu.
Sektörün sağlığındaki bozulma, kısmen, Ocak ayında üretim hacimlerindeki yenilenen düşüşten kaynaklandı. Aralık ayında büyük ölçüde değişmeden kaldıktan sonra, son anket döneminde üretim marjinal bir hızda düştü. Üretim Aralık 2018’den bu yana 25 aylık bir aralıkla tam bir büyüme kaydetmedi.
Olumlu olarak, Japon üreticiler Ocak ayında iki yıldan fazla bir süredir ilk kez istikrarlı bir yeni sipariş seviyesi bildirdi.İşletmelerin yeni ürünlerin piyasaya sürülmesiyle birlikte talebin toparlanmaya başladığını bildirmesiyle, genişleme, art arda 24 düşüşle sona erdi. Fakat bazı firmalar salgının müşteri güvenini azalttığını belirtti. Aynı zamanda, mal üreticileri ihracat talebinde arka arkaya üçüncü düşüşü rapor etti.
Japon imalat firmalarındaki istihdam seviyeleri, Aralık ayındaki istikrarlı trendin ardından Ocak ayında daralmaya döndü.

Üstelik iş bırakma oranı Ağustos ayından bu yana görülen en hızlı seviyedeydi. Girdi maliyeti enflasyonu Ocak ayında daha da güçlendi. Enflasyonun hızı genel olarak sağlamdı ve Mayıs 2019’dan bu yana en güçlüydü. Tedarik zinciri kesintileri Ocak ayında artmaya devam etti. Tüm bunlara ek olarak yıla yönelik iş güveni pozitif kaldı.