
Önde gelen araştırma enstitüsü The Japan Center for Economic Research (JCER) tarafından yayımlanan son bir tahmine göre Japonya’nın gayri safi yurtiçi hasılası Kasım ayında reel olarak %0,5 büyüdü ve art arda altıncı ayında genişledi. Tahmin, Ekim’deki% 2,5’lik genişlemeden sonra bir yavaşlamayı temsil etti.
Buna göre yurt içi özel sektör talebi üç ayda ilk kez düşerken, konut yatırımları yüzde 0,9, sermaye harcamaları yüzde 0,4 azaldı. JCER’in Japonya için durgunluk göstergesi yüzde 1,8 olarak geldi ve arka arkaya 10. ayda güvenli bir şekilde yüzde 67’lik uyarı çizgisinin altında kaldı. Daha yüksek değerler, ekonomik daralma riskinin arttığını gösterir.
Daha yüksek değerler ekonomik daralma riskinin arttığını gösterirken rakam, Kabine Ofisi tarafından her ay yayımlanan önde gelen iş koşulları endekslerine dayandı.
Yeni iş tekliflerindeki ve küçük işletme satış tahminlerindeki iyileşme, göstergenin Kasım ayında düşük kalmasına yardımcı oldu. Durgunluk olasılığı %67 eşiğinin önemli ölçüde altında kalsa da Aralık ayında tüketici güveni, COVID-19 enfeksiyonlarının üçüncü yayılma dalgasına tepki olarak daha da kötüleşirken ekonomik görünümle ilgili belirsizlik yüksek kaldı.
JCER’in her üç ayda bir Japon ekonomisi için yayımladığı kısa vadeli ekonomik tahminlerine göre Japonya’nın ekonomik iyileşmesi hız kaybettiren risklerle dolu.
Bu arada JCER’in Aralık ayında yayımladığı gelecek 15 yıla yönelik yeni tahminlerinde ülkenin Hindistan tarafından geride bırakılacağı öngörülmüştü.
“2033’e kadar, temel senaryomuz Hindistan’ın ekonomik ölçeği açısından Japonya’yı geride bıraktığını gösteriyor ancak kişi başına geliri 2035’e kadar üst orta gelir düzeyine ulaşamayacak” denmişti.
Çin’in 2029’da Amerika’yı geçeceğini öngören JCER’in temel senaryosu, 2035’e gelindiğinde, Hong Kong dahil Çin’in ekonomik ölçeğinin 41,8 trilyon dolara ulaşacağını bu noktada ABD ile Japonya’nın 42,3 trilyon dolarlık toplam ölçeğinden biraz daha az olacağını öngörmüştü.