Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Japonya GSYİH’si 3Ç20’de %21,4 Büyüyerek Dipten Dönüş Yaptı

Açıklanan verilere göre Japonya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yıllık %21,4, çeyreklik %5 büyüyerek, bir önceki rekor düşüşlerden keskin toparlandı.
Japonya GSYİH’si 3Ç20’de %21,4 Büyüyerek Dipten Dönüş Yaptı
Son Güncelleme: 
Yorum

Diğer birçok ülkeye kıyasla salgınla mücadelede daha başarılı performans gösteren Japonya’da şu ana kadar 116 bin 677 coronavirüs vakası bildirildi.

1.883 kişinin hayatını kaybettiği ülkede son haftalarda vakalardaki artış hızlansa da, ekonomideki toparlanma hız kesmedi. Ülke ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde hem yıllık hem çeyreklik bazda büyüdü.

Açıklanan resmi verilere göre Japonya’nın gayrisafi yurt içi hasılası 2020’nin üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %21,4 oranında büyüme sağladı.
Japonya Ekonomisi Çeyreklik Büyüme
Kaynak: Japonya Kabine Ofisi

Asya’nın en büyük ekonomilerinden olan Japonya, Covid-19 salgınıyla mücadele ederken, bir önceki çeyreğe kıyasla %5 oranında büyüdü. Bu oran son 40 yılın en hızlı büyümesi olarak kaydedildi.

Ekonomistler %4,4’lük büyüme bekliyordu. Aynı zamanda piyasa beklentisinin üzerinde gelerek, son dört çeyreğin ilk büyümesi oldu. Japonya GSYİH, revize edilmiş verilerle ikinci çeyrekte %8,2 oranında daralmıştı.

Yıllık bazdaki değişime baktığımızda ikinci çeyrekte ilk okumalara göre %27,8, ikinci okumalara göre %28,1 küçülen Japonya ekonomisi, üçüncü çeyrekte %21,4 ile rekor büyüme gösterdi. Bu oran için ekonomistlerin beklentisi %18,9’luk artış olması yönündeydi.

Bir önceki çeyreğe kıyasla Japonya’nın ihracatında %7’lik artış gerçekleşti.
Japonya İhracat Değişimi
Kaynak: Japonya Kabine Ofisi

Söz konusu dönemde dış talebin büyümeye katkısı 2,9, iç talebin katkısı 2,1 puan olarak gerçekleşti. Açıklanan veriler tüm dünyanın salgınla mücadele için kendini kapattığı Nisan ve Mayıs aylarından bu yana dikkate değer şekilde iyileştiğini gösterdi.

Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, ekonominin dipten dönüş sağlasa da hala kriz öncesi seviyeye dönemediğini belirtti. Nishimura, üretim açığının bir önceki çeyreğe göre daralsa bile hala 30 trilyon yenin üzerinde olduğunu açıkladı.

Üretim açığının sadece kamu harcamalarını artırarak kapatılamayacağını ifade eden ekonomi bakanı, bunun yanında özel sektör yatırımlarının da artırılması gerektiğini kaydetti. Üretim açığı miktarının yeni harcama paketi hazırlanırken dikkate alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ekonominin istikrarlı bir şekilde toparlandığını dile getirdi. Fakat tam anlamıyla toparlanma için henüz erken olduğunu ve hala yarı yolda olduklarını ifade etti. Vakalardaki artışa bağlı olarak yurt içi tüketim üzerinde risklerin de arttığını sözlerine ekledi. Hükümetin çok geniş kapsamlı bir teşvik paketi açıklayacağını söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu