
Pandemi sonrasında toparlanmaya çalışan Japonya’da Ekim ayında hem sanayi hem de perakende satışlarda artış görüldü. Ancak ülkede yeniden yayılmaya başlayan koronavirüs, ekonomik verileri etkilemeye devam ediyor.
Japonya’nın mevsimsellikten arındırılmış Hizmetler İş Faaliyeti Endeksi, Ekim’deki 47,7 seviyesinden Kasım’da 47,8 seviyesine yükseldi.
İş faaliyeti, Şubat ayında başlayan mevcut düşüş dizisinde en yavaş hızda düşmesine rağmen sıkı bir şekilde daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Ticari faaliyetlerdeki düşüş hızı, art arda üçüncü ayda azalmasına rağmen yeni işlerdeki daralma, Ağustos ayından bu yana en hızlısı olarak gerçekleşti.
Hem faaliyet hem de yeni işler onuncu ayında da gerilerken, devam eden yedek kapasite işaretleri arasında istihdamda yeniden bir düşüş görüldü. Panelistler, üçüncü koronavirüs dalgasının talebi düşürdüğünü ve hizmet sektöründe daha zorlu iş koşullarına yol açtığını vurguladı. Japon hizmetlerine yönelik dış talep azalırken, mevcut düşüş sırasını 10 aya çıkardı.
Faaliyette ve yeni işlerde devam eden zayıflıklar, Japon hizmet sağlayıcılarının önceki anket dönemindeki istikrarın ardından Kasım’da personel düzeylerini düşürmelerine neden oldu. Gönüllü istifaların bazı şirketlerdeki işe alımlarda hafif bir artışı fazlasıyla telafi ettiği görüldü.
İşletmeler, bekleyen işlerdeki daha hızlı düşüşün işaretiyle kapasiteyi bekleyen işlerin tamamlanmasına yönlendirdiler ve son 12 ayın her birinde azalma gösterdi.
Anket döneminde ortalama maliyet yükleri ise dördüncü ayda da düşüş yaşadı. Bu düşüşün marjinal kaldığı görüldü. Aynı zamanda anket katılımcıları, istihdam seviyelerinin bir kez daha düşmesiyle daha düşük işgücü maliyetleri olduğunu ifade ettiler. Bu maliyet tasarruflarından bazıları ise tahsil edilen fiyatların düşmesiyle müşterilere aktarıldı.
Japon hizmet sağlayıcıları satışları canlandırmak için fiyat indirimine devam ettiklerini belirttiler. Çıktı ücretlerindeki düşüşe bu şekilde katkıda bulunduklarını ifade ettiler. Hizmet sektöründeki firmalar, gelecek yıl faaliyetlerin artacağından eminken, bu duyguda bir önceki anket dönemine göre yumuşama görüldü. İyimserlik seviyesi art arda 3. ayda da yükseldi.
İmalat ve hizmet sektörlerindeki birleşik üretimi ölçen au Jibun Bank Japonya Bileşik PMI Çıktı Endeksi ise Ekim’deki 48 seviyesinden Kasım’da 48,1 seviyesine çıktı. Mevcut 10 aylık düşüş dizisindeki en yavaş gerilemeye işaret eden veri, önceki anket dönemine göre fazla değişim göstermedi.
Hizmet sağlayıcılar, düşüş oranının bir yıl içinde en yumuşak seviyeye gerilediği imalat sektöründeki benzerlerine kıyasla daha keskin bir üretim düşüşü yaşadılar.
Kasım’da özel sektör yeni siparişlerindeki daha hızlı düşüş, sektördeki keskin düşüşten kaynaklandı. Fabrika siparişleri ise daha yavaş bir hızda düşüş gösterdi. Sektör şirketleri arasında ödenmemiş iş seviyesi, mevcut satışları gerçekleştirmek için kaynakların kullanılmasıyla Kasım’da sağlam bir hızda düştü.
Özel sektör şirketleri, Ekim’den bu yana işten çıkarma oranlarının değişmemesiyle personel seviyelerinde bir başka kısmi düşüş kaydetti. Üretim personeli sayısındaki düşüş hızı azalırken, hizmet sağlayıcılar arasında yenilenen bir azalma yaşandı. Önümüzdeki yıl faaliyetlerinin artacağından emin olan şirketler, olumlu duygu seviyesinin Ekim’e göre daha az da olsa güçlenmesini sağladı.
Au Jibun Bank Japonya Hizmet PMI, IHS Markit tarafından yaklaşık 400 hizmet sektörü şirketinden oluşan bir panelden alınan anket yanıtlarından derleniyor. Kapsanan sektörler ise tüketi, ulaştırma, bilgi, iletişim, finans, sigorta, emlak ve işletme hizmetleridir. Japonya’nın manşet rakamı, bir ay öncesine göre ticari faaliyet hacmindeki değişiklikleri izleyen Hizmetler İş Aktivitesi Endeksi’dir.