
Bir dönem sergilediği koronavirüs tablosuyla endişeleri artıran İtalya, son zamanlarda bazı toparlanma belirtileri gösterdi. Bununla birlikte Avrupa Komisyonu, Temmuz’daki raporunda en sert daralma tahminini İtalya için yapmıştı.
Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 13’lük GSYİH daralması kaydeden İtalya, bugün açıkladığı verilerde de bir miktar iyileşme gösterdi. Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) tarafından yapılan açıklamaya göre Ağustos 2020’de mevsimsellikten arındırılmış perakende ticaret endeksi tahminleri neredeyse salgın öncesi seviyelere geldi. Aylık seriye göre değer %8,2 ve satış hacmi %11,2 arttı.
İtalya’da perakende satışlar, Temmuz ayındaki yukarı yönlü revize edilmiş yüzde 6 düşüşün ardından toparlanarak Ağustos ayında bir ay öncesine göre yüzde 8,2 arttı. Ağustos 2020’ye kadarki üç ayda, hem değer hem de hacim gösterdi sırasıyla %22,8 ve %22,4 artarak güçlü bir büyüme sergiledi.
Bu büyüme, aşırı kilitlenme nedeniyle Mart ve Nisan aylarındaki dik düşüşlerle karşılaştırıldığında Haziran ve Ağustos aylarında aylık artışlardan kaynaklandı.Ad agosto 2020 vendite al dettaglio +8,2% su luglio e +0,8% su base annua #istat https://t.co/EucbcIutuD pic.twitter.com/WMtpFosvkA
— Istat (@istat_it) October 7, 2020
Ağustos 2019 ile karşılaştırıldığında, satış değeri Ağustos 2020‘de %0,8 arttı, bu Şubat 2020’den bu yana ilk yıllık artış oldu. Hacim ise değişmedi. Mağaza dışı perakende satışlar, Ağustos 2019’a göre %3,3 azaldı.
Online satışlar, bir önceki yıla göre %36,8 arttı. Gıda dışı ürünlerin satışlarının değerine bakıldığında, farklı kategorilerde karışık bir tablo vardı. En büyük büyüme Bilgisayarlar ve telekomünikasyon ekipmanı için rapor edilirken (%12,3) en büyük düşüşler kırtasiye, kitap, gazete ve dergilerde (%-7,7) oldu.

ISTAT’ın İtalyan ekonomisine ilişkin aylık raporunda da toparlanmaya ilişkin iyimserlik görüldü. Yaz boyunca uluslararası ekonomik aktivite güçlü bir şekilde ancak ülkeler arasında dengesiz bir şekilde geliştiği ve kısa vadeli görünümün, hala pandeminin evrimiyle sıkı bir şekilde bağlantılı olduğu belirtildi.
İtalya’da, endüstriyel üretimdeki iyileşmenin yanı sıra iş siparişleri ve ihracattan da olumlu sinyaller geldiği söylendi. İnşaat sektörü ve emlak piyasası olumlu bir gelişme gösterdiği eklendi. Ağustos ayında istihdam art arda ikinci ay artarken, işsizlik ve hareketsizlik oranları marjinal olarak azaldı.
Zayıf talep ve enerji fiyatlarındaki düşüşün doğrudan ve dolaylı etkileri tüketici fiyatlarının deflasyonist eğilimini pekiştirdi.
Çekirdek enflasyon daha da yavaşladı. Güven göstergeleri toparlanmaya devam ederken Eylül ayında hem tüketici hem de iş endeksleri arttı. Öte yandan imalat sektöründe girişimciler, talep eksikliğine bağlı olarak üretim ve ihracatın önündeki engellerin varlığının üzerini çizdi.