Türk vatandaşları ABD, AB, Çin ve Latin Amerika gibi ülkelere yönelik vize sürecinde sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar yatırım yoluyla yabancı vatandaşlık başvurularını etkiledi. Uluslararası oturum ve vatandaşlık danışmanlığı şirketi Henley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel konuya yönelik yaptığı değerlendirmede yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı başvurularında bağış şartı aranmasını önerdi.
Ekonomim gazetesine konuşan Demirel, oturum ve vatandaşlık konusunda varlıklı ailelere danışmanlık yaptıklarını aktardı.
Türk vatandaşların yurt dışı eğitim ve iş seyahatlerine yönelik vize başvurularında yaşanan sıkıntılar nedeniyle riskleri azaltmak için yurt dışı oturum ve vatandaşlık programlarına talep gösterdiğini söyledi.
Türk vatandaşlığı başvurularında bağış şartı aranabileceğini söyleyen Demirel, bunu Tayland ve Karadağ gibi ülkelerin uyguladığını söyledi.
Tayland ve Karadağ gibi ülkelerin yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık başvurularında bağış şartı aradığını aktardı. Tayland’da oturum izni almak için yaklaşık 20 bin dolarlık bağış şartı bulunduğunu ifade etti.
Yatırımın kalıcılığı ve karşılığı açısından Türkiye’de de bu sistem uygulanabileceğini bildirdi.
Demirel, ayrıca Türkiye’deki vatandaşlık sektörünün tahmini büyüklüğünün 2022’de 3-4 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Geçen yılın son ayında Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, yürürlüğe girmişti. Yönetmelikte yer alan ‘döviz tutarındaki taşınmazı’ ibaresi ‘döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı’ şekilde değiştirilmişti.
Arsa karşılığında vatandaşlık verilmesi durumunun çok önemli sorunları beraberinde getireceği belirtilmişti.