
İtalya ekonomisi resesyona girerken, bütçe açığı hedefleri AB ile yeni bir sorun yaşamasına neden olabilir. Çarşamba günü Maliye Bakanlığı tarafından mali planlar yayımlanacak ve analistler, AB ile bir başka anlaşmazlık yaşayabileceğini düşünüyor. Aynı zamanda ülkenin bono piyasasında oynaklığa neden olabileceğini düşünüyorlar.
Basında çıkan haberlere göre; planları gözden geçirilmiş 2019 bütçe açığı ve bu yıl için sadece %0,3’lük bir büyüme göstermesi bekleniyor.İtalya’nın 2020 yılı için de rakamların önceki yüzde 1,8’lik hedeften gayri safi yurt içi hasıladaki yüzde 2,1’lik bir açık vermesi gerekiyor. Yeni bütçe hedefleri ise AB Komisyonu’nun geçen yılın sonuna doğru kabul edilen yüzde 2’lik orandan daha geniş olabilir.
İtalya’nın koalisyon hükümetinin Maastricht Anlaşması gerekliliklerini ihlal eden ve bir ihlal prosedürü olasılığını doğuran 2019 bütçe taslağı, geçen sonbaharda Roma ve Brüksel arasında bir sorun yaşanmasına neden olmuştu. Birkaç ay sonra İtalya Maliye Bakanlığı yaptırımları önlemek için 2019 açık tahminini yüzde 2,04 olarak revize etmişti.
10 yıllık tahvil getirisi ile finansal varlıklar, Ekim ayında %3,68 seviyesine yükseldikten sonra toparlanmayı başarmıştı.Getiriler ise devlet borçlarına ters yönde hareket ediyorlar. Yarın açıklanacak olan mali planlar ile yeni tartışmaların başlayabileceği düşünülüyor. Medya raporlarındaki rakamlar teyit edilirse, Komisyon özellikle tahminlerin 2019 ve 2020 yılları için beklenenden daha yüksek büyüme tahminlerine bağlı olacağı için dikkatle değerlendirecektir.
Geçen hafta OECD, İtalya’nın 2019’da mevcut tahminlerden büyük ölçüde yüzde 0,3 oranında daralacağını düşündüğünü açıkladı. Nomura’nın Avrupa baş ekonomisti George Buckley, CNBC’ye yaptığı açıklamada “Temel kural olarak ekonomik büyümedeki her yüzde 1’lik düşüş, bütçe açığının yaklaşık yüzde 0,5 oranında kaymasına neden oluyor,” ifadelerini kullanmıştır.
Tahminler, hükümetin harcamaları sıkılaştırmadıkça yüzde 2,6 oranına yakın açık ile Komisyon kurallarını ihlal edeceği anlamına geliyor.Bir diğer sorun ise 2020’de başlaması planlanan katma değer vergisi zamları olarak görülüyor. Citi Research’e göre; tüketim malları için yapılan bu artış, ek gelirlerde yaklaşık yüzde 1,2 ve yaklaşık 23 milyar Euro değerinde. Alternatif fonlar bulunmadıkça KDV’nin 2020’de %25’e ve 2021’de %26,5’e çıkması planlanıyor. Güncellenen 2020 bütçesinin hala KDV artışlarını içermesi bekleniyor.
Bununla birlikte Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio ve Beş Yıldızlı Hareket’in lideri, kategorilerinde onları dışladı, bu da finansmandaki bu boşluğun nerede doldurulacağına dair cevapsız bir soru bıraktı. Di Maio, hükümetin vergileri düşürecek ve daha fazla yatırım çekecek bir dizi önlem üzerinde çalışdığını söyleyerek endişelerini dile getirmişti.
Di Maio, İtalya’nın kendi borcunu finanse etmek için piyasada parayı bulabileceğine inandığını da söylemişti.Citi döviz stratejisti Jamie Searle, bu potansiyel aşağı yönlü revizyonların sürpriz olmayacağına inandığını dile getirirken, siyasetin dengesiz olduğunu söyledi. Tahvil getirilerinin bir kez daha Avrupa Komisyonu ile yeni bir tartışmaya gireceğine inandığını ifade etti; ancak yazdan sonra ve bu ayın ilerleyen Avrupa seçimlerinden sonra bunun daha muhtemel olduğunu düşündüğünü belirtti.