
İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, büyüyen borçlara ve çırpınan büyümeye rağmen ülkesinin ekonomik rotasını değiştirmeyeceğini açıkladı. Geçen hafta İtalya’nın kemer sıkma karşıtı hükümeti, 2019 için büyüme tahminin önceki yüzde 1’lik tahmininden yüzde 0.2’ye düşürmüştü.
Ülke aynı zamanda 2019 açığını yüzde 2.4’e yükselterek, geçen yıl Avrupa Komisyonu’na verilen yüzde 2’nin üzerinden ayrılmama taahhüdünü bozmuştu. Hükümet ayrıca, kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 132.6’sına ulaşarak yeni bir rekor kıracağını öngördü. Duyurunun ardından Avrupa Birliği Komisyonu Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Pierre Moscovici; “İtalya ile tekrar sorun yaşayabiliriz” dedi.
Pazartesi günü CNBC’ye konuşan İtalya Başbakan Yardımcısı ise hükümetinin Brüksel’deki milletvekillerinin tercih ettiği tasarruf tedbirlerini reddetme planına hala inandığını söyledi.Luigi Di Maio; “Yolumuzu değiştirmeyeceğiz. Büyüme için bu yoldayız ve geçmişe kıyasla İtalyan üretimini daha da geliştirmek istiyoruz.” diyerek İtalya’nın ekonomisini iyileştirme girişimlerine, ABD ile Çin arasındaki süregelen ticaret gerilimleri ve aynı zamanda İngiltere’nin AB’den ayrılması arasındaki bağlamlarda bakılması gerektiğini vurguladı.
Dolayısıyla kendi hedeflerinin diğer Avrupa ülkelerine kıyasla olumlu olduğunun üzerini çizdi. “Yüzde sıfır büyüme için istifa etmedik ve İtalya’daki büyümeyi artırmak için bir dizi yasa geçiriyoruz” ifadeleriyle dikkat çeken İtalya Başbakan Yardımcısı, 2018 sonunda İtalyan bankalarında bir miktar değer kaybı yaşanırken piyasalardaki volatilitenin geçtiğini ve şu anda ülkedeki bankalar için bir risk olduğunu düşünmediğini belirtti.
Burada, İtalyan hükümetinin 2020 ve 2021’deki açık hedeflerini karşılamak için Aralık ayında Avrupa Komisyonu ile katma değer vergisini artırmak ya da nakit üretmek amacıyla başka yollar bulmak için anlaştığı hatırlatıldı. Ancak Di Maio, İtalyan hükümetinin 2020’de 23 milyar euro (25.9 milyar $) üretmek için KDV artırmayacağını ve aynı zamanda yaklaşık 12 milyar euro tutarında gelir vergisi indirimi sağlayacağını belirtti.
İtalya Maliye Bakanı Giovanni Tria da Cuma günü çok fazla ihtiyaç duyulan parayı kazanmanın alternatifi olmamasına rağmen Roma’nın hala yüksek katma değer vergisi oranlarından kaçınmaya çalışacağını söylemişti. IMF’nin Bahar Toplantıları’nda konuşan Tria; “dengeli bir çözüm bulacağız ve bütçe kısıtlamalarımızı dikkate alarak mali bir sistem oluşturacağız” demişti.
İtalyan tahvillerine yatırım yapan yatırımcıların İtalya’nın kayan bütçesinden korkmaması gerektiğini savunan Tria, ülkenin üretken bir ekonomiyi koruduğunu ve bu yılki göstergelerin 2019’da bir büyüme toparlanması öngördüğünü aktarmıştı. Moody’s’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika için kredi sorumlusu Colin Ellis de Pazartesi günü Roma’nın kasvetli büyüme ve borcun GSYH’ye oranı tahminine rağmen önümüzdeki 12-18 ay boyunca ülkenin kredi notunda herhangi bir düşüş beklemediğini bildirmişti.