
Covid-19 virüs dünya çapında sıkı önlemlerin alınmasına yol açarken İsveç gibi bazı ülkeler, farklı yol izliyor. Ancak uzmanlara göre İsveç’in kilitlemeden kaçınması ekonomisine fayda etmeyecek.
Koronavirüs salgını tüm dünyada sıkı karantina önlemlerinin alınmasına ve faaliyetleri durma noktasına getirdi. Ülkeler bu dönemde yavaş adımlarla normalleşmeye doğru ilerlerken İsveç gibi bazı ülkeler pandemiyle mücadelede farklı yaklaşımlar izledi.
Örneğin AB ülkeleri toplu taşıma araçlarında maske takmayı zorunlu tutarken İsveç böyle bir zorunluluk getirmemekte ısrarcı. Ayrıca bu konuda fazlasıyla eleştirilmesine rağmen alışveriş merkezleri, restoranlar ve kafelerini açık tuttu.
Durum böyleyken analistler, İsveç’in resmi bir kilitlenmeden kaçınmasına rağmen koronavirüs kaynaklı ekonomik sonuçlardan kaçınmasının pek olası görünmediğini söyledi.
Financial Times’a konuşan uzmanlar, İsveç ekonomisinin en az diğer Avrupa ülkeleri kadar risk altında olduğunu söyleyen Riksbank ile örtüşür şekilde görüş bildirdi. İsveç Ulusal Bankası’nda eski bir yetkili olan Christina Nyman şöyle dedi:
“Diğerlerinden daha iyi iş çıkartacağımızı söylemek için henüz çok erken, sonunda İsveç’in aşağı yukarı aynı olacağını düşünüyoruz.”
Capital Economics’in kıdemli ekonomisti David Oxley de İsveç’teki faaliyetlerin başka yerlerde olduğu kadar ürkütücü olmasa da yine de daha önce görülmemiş bir düşüşü temsil ettiğini dile getirdi.
Ülke 3500’ün üzerinde ölüm bildirirken İsveç’in 10 milyonun altındaki nüfusu göz önüne alındığında bu rakam onu ölüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri haline getiriyor.
Bu hafta yayınlanan İsveç ekonomisinin ilk çeyrek verileri, ülkenin en azından Mart ayında sadece yüzde 0,3 daralma kaydederek AB’nin çoğundan daha iyi bir performans sergilediğini ortaya serdi. Buna rağmen ekonomistlerin İsveç’in uzun vadede Avrupa’nın geri kalanının şiddetli ekonomik acılarından kaçma olasılığının düşük olduğunu savunuyorlar.
Avrupa Komisyonu da son raporunda İsveç GSYİH’sinin bu yıl yüzde 6,1 oranında düşeceğini tahmin etti.
Ülkenin merkez bankası olan Riksbank ise GSYİH’nin yüzde 7-10 oranında daralacağını ve işsizliğin yüzde 9 ila 10,4 arasında zirve yapacağını tahmin ederek daha da kasvetli bir görünüm çizdi.
Christina Nyman, İsveç’in diğerlerinden daha iyi performans göstermeyeceği yönündeki tahminine gerekçe olarak kamyon üreticisi Volvo Group ve otomobil üreticisi Volvo Cars’ın İsveç’teki koşullar nedeniyle değil Avrupa’nın başka yerlerindeki aksaklıklar nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kalmasını gösterdi.
Ayrıca 2008 mali krizinden doğrudan göreceli olarak az etkilenmesine rağmen ekonominin birçoğundan çok daha fazla zarar gördüğünü kaydetti. Bunun yanında kilitlenme politikası olmadan İsveç’in 2008’de olduğu gibi daha sert darbe alacağına inandığını belirterek genellikle küresel resesyondan daha ciddi şekilde etkilendiklerini dile getirdi.
Oxley de İsveç’in resmi bir kilitleme kararı almamasına rağmen halen diğer ülkelerdeki talebe ve tedarik zincirlerine bağımlı olduğunu vurguladı. Dünyanın geri kalanının tersi yönde hareket ederken İsveç’in farklı olmasının çok küçül bir avantajı olduğunu savundu.
etkilenmeyeceği mi düşünülüyordu dünyada para dönmüyor dahada önemlisi iş adamlarının ülkelerinde bu ülkede olan parasına ihtiyacı oluyor para kazanamayan iş adamları ne yapar birikimlerini kullanmazlar mı İsveç ne üretiyor dünyaya hangi ürünleri satıyor ve ne kadar satıyor dünya ticareti durma noktasında bu zamanda Türkiye de yatırım yapan ticaret adamları az da olsa kazanır nedenide dünyanın bir çok ülkesine ticaret yapma imkanına sahip olması dolayısıyla ama Avrupa kıta sın da olan ülke virüs ün aşısını bulursa kazanır yoksa hazırdaolanı yemek zorunda