
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılının birinci ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre bu yılın Ocak ayında Türkiye çapında 15 ve yukarı yaştakilerde işsizlik oranı %13,8 oldu. Aynı veri Aralık ayında %13,7’yi gösteriyordu. Böylelikle geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalma kaydedildi ve rakam 4 milyon 362 bin kişi oldu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Ocak ayında henüz ülkemize sıçramamış olsa da bundan sonraki etkilerinin pek de iç acıcı olmayacağı aşikar görünüyor. Sağlık ve ekonomi alanında dibi görmemize neden olan bu salgın, telafi edilmesi zor zararlara yol açtı.
Salgın nedeniyle Türkiye’de pek çok iş yeri kapanırken, orada çalışan işsizler de aniden işsiz kaldı. Ülkemizde şuan normal şartlarda çalışmaya devam edebilen iş yeri neredeyse yok. Bu durumun işsizlik rakamlarına yansıması da kaçınılmaz görünüyor.
Bugün açıklanan Ocak ayı işsizlik verilerine biraz daha göz atacak olursak; rakamlar genç nüfustaki işsizlik oranının 2019 yılının birinci ayına kıyasla %2,2 oranında azalarak %24,5’e indiğini söylüyor. Ayrıca tarım dışı isşizlik oranı da %1,1 puan azalarak %15,7’e düştü.
Mart ayı itibarıyla ülkemizde etkisini artıran koronavirüs, özellikle Şubat ayından sonra işsizlik rakamlarına yansıyacak gibi görünüyor. Konunun uzmanları, ülkemizde işsizlikte artış olacağını zaten günler öncesinden öngörmüştü.
ABD tarihinde bu kadar sürede görülmemiş bir işsizlik artışı. Maalesef ülkemizde de ciddi işsizlik artışı olacak…@aksezen #issizlik https://t.co/HazgLeN6ox
— Murat Sagman (@muratsagman) April 2, 2020
Ekonomistler ve uzmanların yorumlarına bakılırsa, koronavirüsten en fazla etkilenecek ülkeler arasında Türkiye de yer alacak gibi görünüyor. Umarız, en az darbe ile bu dönemi atlatırız.
Bilindiği gibi salgından ciddi bir darbe alan ABD’de hızla artan ölü sayısının yanında işsizlik maaşı başvuruları da rekor kırmıştı. Virüsün etkileri ülkemizde aynı derecede ilerlemiyor, dolayısıyla da böyle bir durumun şuan için söz konusu olduğundan bahsedemiyoruz.
Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter hesabı üzerinden Ocak ayı işsizliğini değişik bir bakış açısıyla ele aldı. Eğilmez, bundan sonraki dönemlerde işsizlikte ciddi artış olacağını beklerken, Türkiye istihdamında görülen gerilemeye vurgu yaparak buna rağmen rakamda düşüş olmasını kendince şöyle yorumladı;
Oca ayı işszilik oranı % 13,8.
İstihdamda gerileme olmasına karşın işsiz sayısında düşüş var. Bu tuhaf durumun nedeni işsiz olduğu halde iş arama kanallarına başvurmayanların sayısındaki artış. pic.twitter.com/NBcbZFLaPp— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) April 10, 2020
TÜİK, Ocak ayı işsizlik verilerinde istihdam edilenlerin sayısında 2019 yılının aynı ayına kıyasla 109 bin kişi artarak 27 milyon 266 bin kişi olduğunu açıkladı. İstihdam oranında da meydana gelen %0,5 puanlık azalış, seviyeyi %44,0’e getirdi.
Veriler; istihdam edilenlerin sayısının sektörlere göre dağılımını da inceledi. Tarım sektöründe 242 bin olan azalış, inşaat sektöründe 68 bin kişi olarak ölçüldü. Sanayi sektöründe 257 bin, hizmet sektöründe ise 161 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %16,0’ı tarım, %20,7’si sanayi, %5,2’si inşaat, %58,1’i ise hizmet sektöründe yer aldı.
Ülkemizde Ocak ayı işgücü 2019’un aynı dönemine göre 196 bin kişi azalarak 31 milyon 629 bin kişi seviyesinde kaydedildi. İşgücüne katılma oranı ise 1,2 puanlık azalış ile %51,0 olarak gerçekleşti. Özellikle işgücüne katılma oranının önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini tahmin etmek zor olmuyor. Çünkü ülkede iş yerlerinin büyük bölümü salgın nedeniyle faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı aldı.
Durum böyle olunca İşkur’a kayıtlı işsiz sayılarında da bir hayli artış yaşandı. Veriler, belirtilen dönemde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmaksızın bir yerde çalışanları ifade eden kayıt dışı oranın, yıllık bazda 2,1 puan azaldığını gösterdi. Böylelikle %31,0’da kaydedildi. Kayıt dışı oran tarım sektöründe incelendiğinde, 2019’un aynı döneminde 1,6 puan azalarak %20,9’a indi.
Türkiye’de Ocak ayında 15-64 yaş grubunda işsizlik oranı %14,1, istihdam oranı %48,6 oldu.İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda yıllık bazda incelendiğinde 0,9 puan azalışla %14,1 olurken; tarım dışı işsizlik oranı ise 1,1 puanlık azalışla %15,8’de kaydedildi. Belirtilen yaş aralığında istihdam oranı 0,4 puan düşerek %48,6’ya geriledi. İşgücüne katılma oranı ise 1,1 puanlık azalarak %56,5’e düştü.
Ülkemiz için asıl önemli olan genç nüfusta işsizlik oranı %24,5 olarak belirlenirken, istihdam oranının %31,0 olduğu açıklandı. 15-24 yaş aralığını kapsayan bu verideki oran bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,2 puan azalışla %24,5, istihdam oranı ise 0,2 puan azalarak %31,0 oldu.
Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 1,5 puanlık azalışla %41,1 seviyesinde gerçekleşti. Eğitimde ya da istihdamda olmayanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puanlık artışla %25,7 seviyesinde gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı bir önceki döneme göre 0,2 puan azalarak %45,3 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 101 bin kişi azalarak 28 milyon 90 bin kişi olarak tahmin edildi.Yılın ilk ayında, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %12,6 ve istihdam oranı %45,3 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,4 puan azalarak %12,6 oldu. İşsiz sayısı bir önceki döneme göre 155 bin kişi azalarak 4 milyon 60 bin kişi olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,5 puan azalarak %51,8 oldu. İşgücüne katılan sayısı 256 bin kişi azalarak 32 milyon 150 bin kişi olarak belirtildi.
Veriler; ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 32 bin kişi, sanayi sektöründe 50 bin kişi, hizmet sektöründe 20 bin kişi azalırken; inşaat sektöründe 2 bin kişi arttığını gösterdi. Buna göre en fazla düşüş sanayi sektöründe tespit edildi. Artışın yaşandığı tek sektör inşaat oldu.