
Avrupa’da virüsten en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alan ve 2020’de sert bir daralma kaydetmesi beklenen İspanya son günlerde hiç virüs kaynaklı ölüm bildirmemesiyle gündeme geliyor.
Dünya çapındaki listede halen üst sıralarda yer alan İspanya, son verilere göre toplam 287 bin 12 vaka ve 27,127 ölüm rapor etti.
Bununla birlikte ülke hem yeni vakalarda hem de yeni ölümlerde azalma eğilimi gösteriyor. 31 Mayıs, 1 ve 2 Haziran’daki yeni günlük vaka sayıları sırasıyla 201, 209, 294 iken ülkenin sağlık bakanlığı Salı günü üst üste ikinci kez hiç ölüm bildirilmediğini açıkladı.
Virüsle mücadelesi süren İspanya yeniden açılmaya hazırlanırken İspanyol gazete El País, ülkenin yeni plastik vergisini duyurdu.
Kabine’nin Salı günü tek kullanımlık ürünleri de yasaklayan ve döngüsel ekonomiyi teşvik eden yasa tasarısını onayladığını yazan haberde; dolaylı verginin İspanya pazarında kullanılmak üzere diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yeniden kullanılamayan plastik ambalajların üretimini, ithalatını veya alımını vergilendireceği belirtildi.
İspanya Ekolojik Geçiş Bakanlığı, önerilen verginin İngiltere ve İtalya gibi diğer ülkelerin sunmayı planladığı vergiye benzediğini söyledi. Her kilogram plastik ambalaj için 0,45 euro ödeme gerektireceği ve 2017 rakamlarına göre 724 milyon euroluk gelir getirmesinin beklendiği dile getirildi.
Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera, konuyla ilgili açıklamasında plastik ambalajın “kesinlikle aşırı, irrasyonel ve sorumsuz” kullanımı konusunda uyardı.
Ayrıca 2017 rakamlarına dayanarak, yeşil vergilerden elde edilen gelirin, AB ortalaması olan %2,40’a kıyasla İspanya GSYİH’sinin yüzde 1,3’ünü temsil ettiğini ekledi. Bununla birlikte bakanlık, İspanya’nın tüm AB’nin beşinci en düşük çevre geliri-GSYİH oranına sahip olduğu bilgisini paylaştı.
Kabine onayını takiben taslağın şimdi parlamentoda ilerlemeye başlayacağı ve 2021’in ilk yarısında yürürlüğe girmesinin beklendiği dile getirildi. Yasa tasarısı, okyanus kirliliğine katkıda bulunan plastik atıklarla ilgili AB direktiflerini aktarmayı ve uygulamayı hedeflerken pipetler, balon çubukları ve plastik çatal bıçak takımı gibi tek kullanımlık ürünler üzerindeki yasakları da içereceği bildirildi.
Tüm bunların yanında bakanlık, dairesel ekonomi stratejisini Covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik krizden kurtulmak için bir araç olarak nitelendirdi ve bu uygulamanın on yıl boyunca 70.000 iş yaratabileceğini söyledi.