
Pazar günü 2015’ten bu yana üçüncü genel seçimini yapan İspanya siyaseti, modern demokratik tarihindeki en fazla parçalanması yaşadı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Madrid’de seçim zaferini kutlarken, sosyalist partisi İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) tek başına iktidar olamasa da alt yasama odasındaki varlığını iyice pekiştirdi.
PSOE destekçilerinin tezahüratları eşliğinde konuşan Sanchez, İspanya’nın 40 yıllık anayasasına saygı duymak ve sosyal adaleti desteklemek için hazırlanan her siyasi grupla iş birliği fırsatlarını kollayacağını söyledi. Pazar günkü seçimlerde, üç sol ve iki sağ parti oylanmış, ancak 2016 seçimlerine göre katılım oranları oldukça yüksek gelmişti.
Özellikle de en az 1 milyon daha fazla seçmenin oy kullandığı Katalonya’daki katılım oranı artışı dikkat çekti.Neredeyse yüzde 50’lik kazanç yakalayan Sanchez’in 176 sandalyeli çoğunluğa liderlik etmesi için ayrı bir partiden 53 milletvekiliyle koalisyon yapması gerekiyordu. Eğer böyle bir koalisyon elde edilebilirse bu İspanya’da 2016 boyunca süren siyasi belirsizlik konusundaki endişeleri giderebilirdi. Ancak üst düzey parti yetkililerine göre Haziran ayından önce yeni bir hükümetin kurulması beklenmiyordu.
Diğer taraftan ilgili haberlerde Sanchez’in Moncloa Sarayı’ndaki hükümet koltuğuna geri dönmesi durumunda karşılaşacağı en önemli zorluklar arasında İspanya’nın yavaşlayan ekonomisinin olacağı aktarıldı. Ülke genelinde özellikle de gençler arasında devam eden işsizlik sorunu ve mali dengesizlikler Sanchez’in Şubat ayında yeni bütçeyi geçirmeye kalkıştığında başarısızlıkla sonuçlanmış ve bu Madrid’deki merkezi hükümet ile Katalonya’nın zengin kuzeydoğu bölgesindeki bağımsızlık yanlısı politikacılar arasında anlaşmazlık oluşturmuştu.
Seçimlerle ilgili görüş bildiren Madrid’deki IE University Dekanı Manuel Muniz de sonuçların sosyalist parti için işleri kolaylaştırdığın söyledi. İspanya Sosyoloji Araştırma Merkezi de işsizlik ve yolsuzluğun seçmenler arasındaki ilk iki öncelik olduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, ekonomik açıdan sosyalist bir hükümetin bankacılık sektörü ve İspanya’nın en yüksek gelirlerine vergi artışı getirebileceğini öngördü. Sanchez de daha önce daha yüksek bir asgari ücret için hamle yapmış ve ücretleri kademeli olarak artıracağına söz vermişti. Ancak analistler Sanchez’in gündeminin büyük bölümünü istikrarlı bir mutlak çoğunluğa güveneceğini dile getirdi.