
Koronavirüsten en sert etkilenen Avrupa ülkelerinden biri de İspanya olurken gelen yeni haber karamsarlığı artırdı. İspanyol haber ajansı Europa Press’in bildirdiğine göre hükümetin bu yılki ekonomik daralma tahminini Mayıs ayındaki yüzde 9,2’den yüzde 10 ila 11 aralığına çekmeyi planladığı öğrenildi.
Hükümet kaynaklarına atıfta bulunulan haberde hükümetin Ekim ayı başlarında bu yıl için GSYİH tahminini güncelleyeceği ve bütçe açığı hedefini, Mayıs ayında açıklanan GSYİH’nin yüzde 10,3’ünden daha geniş bir açığa güncellemesinin muhtemel olduğu bildirildi.
İspanya ekonomisi, ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 17,8’lik, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21,5’lik rekor bir daralma yaşamıştı. İspanyol yetkililer, salgını Mart ortasından Haziran sonuna kadar durdurmak için Avrupa’nın en katı kilitlemelerinden birini uygulayarak bölgedeki en derin durgunluklardan birini tetikledi.
Ağustos ayındaki erken göstergeler de Temmuz ayında başlayan toparlanmanın yaz boyunca yavaşladığını gösterdi.
Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde açıklanan 2Ç20 gayri safi yurt içi hasıla verisinde İspanyol ulusal istatistik ofisi INE, düşüşün 1930’lardan bu yana görülen en büyük düşüş olsa da INE’nin tahmin ettiği kadar kötü gelmediğini belirtmişti.
Öte yandan hükümet Mayıs ayında 2020 GSYİH’sinde yüzde 9,2’lik düşüş öngörürken İspanya Merkez Bankası 16 Eylül’de düşüşü %10,5 ila 12,6 aralığında daha karamsar bir görünüme çevirdi.
Bu, merkez bankasının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 9 ila yüzde 11,6 aralığında gerileyeceği yönündeki önceki tahminden aşağı yönlü revizyona işaret etti.

İspanya’daki kilitlemenin sona ermesi güçlü bir toparlanma umutları yaratmış olsa da Temmuz ayı sonlarında artan yeni koronavirüs salgınları ve seyahat kısıtlamaları, özellikle otelcilik sektöründe ekonomik aktiviteyi frenledi.
İspanya Merkez Bankası’nın Óscar Arce; “üçüncü çeyrek çoktan aza doğru gitti ve bu da önümüzdeki yılın başlangıcının daha kötü olacağı anlamına geliyor” dedi.
Merkez bankası da buna bağlı olarak revizyonunda; “Kısa ve orta vadeli ekonomik görünüm, epidemiyolojik gelişmelere büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor ve bunlara ilişkin yüksek derecede belirsizlik var” ifadelerini kullandı.