Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs’ta 34,1 ile Dipten Çıkış Yaptı

Nisan ayında 19,1 ile tarihi düşüşünü kaydeden İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi, Mayıs’ta yükseldi. Fakat yine de 50 eşik değerin altına kalarak olumsuz tablonun sürdüğünü gösteriyor.
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs’ta 34,1 ile Dipten Çıkış Yaptı
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Mayıs ayına ait Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi sonuçlarını açıkladı. Endeks bir önceki ay olan Nisan’da coronavirüs pandemisinin etkisiyle 19,1 ile rekor düzeyde düşüş göstermişti.

Bugün açıklanan verilere göre hızlı bir yükseliş göstererek 34,1’e çıktı ancak, halen son 18 yılın en düşüğüne yakın seyrediyor. Türkiye’nin Avrupa’daki ticaret ortaklarının faaliyetlerinde yavaşlama olsa da, bir önceki aya nazaran hız kestiği görüldü.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi yayımlandı.
İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi
Kaynak: İSO

Açıklanan verilere göre imalat sektörü endeksi Mayıs’ta da 50 eşik değerin altında kalmaya devam etti. Bir önceki aya kıyasla belirgin şekilde yükseliş olsa da eşik değerin altında kalması sektördeki bozulmanın devam ettiğinin göstergesi.

Kovid-19 salgınının küresel ticareti büyük ölçüde etkilemesi Türkiye’nin ticaret ortaklarında da daralma meydana gelmesine sebep oldu. Türkiye imalat ihracat endeksi 2019 yılının Haziran ayında 51,5 seviyesindeydi.

Geçen süre zarfında 50 eşik değerin altına hiç düşmeyen endeks bu yılın Ocak ayında 51,1 kaydedilmişti. Şubat ayında 50,4 gelen endeks 10 Mart itibarıyla ilk koronavirüsün tespit edilmesinin ardından sırasıyla 35,7 – 19,1 ve 34,1 olarak gerçekleşti.

Böylelikle verilerin hesaplanmaya başladı 2002 yılının Ocak ayından bu yana ikinci en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu.

İSO İhracat İklimi Endeksi Mayıs'ta Hafif Yükseldi
Kaynak: İSO

IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker veriler üzerine yaptığı değerlendirmede Mayıs ayında dünya genelindeki birçok ekonomide daralmanın halen belirgin bir şekilde devam ettiğini fakat imalat sektöründeki yavaşlamanın hız kestiğini söyledi.

Türk imalat sektörü ihracatçılarının olumlu bir görünüme işaret ettiğini belirten Harker, kısıtlamaların devamı ve talep tarafında zayıflığın sürmesi ile birlikte ihracatçıların önümüzdeki süreçte de zorlu koşullarla mücadele etmek zorunda kalacağını sözlerine ekledi.

Söz konusu dönemde imalat sektöründe olumlu performans gösteren tek ülke Çin oldu.
Çin'de Üretim Arttı
Kaynak: İSO

Salgın hastalık ilk olarak geçen yılın Aralık ortasında Çin’de görülmesine rağmen bu ülkede kısa bir süre içinde kontrol altına alındı. Hatta başta Amerika olmak üzere birçok ülke Çin’in virüs konusunda şeffaf davranmadığını, dünyaya geç haber verdiğini, verileri sakladığını ve hatta kasıtlı olarak yaymış olabileceğini bile iddia etti.

Pandeminin kontrol altına alındığı Asya ülkesinde Mayıs ayında üretimde artış oldu. İhracat iklim endeksi son dört aydır Çin’de ilk kez Mayıs’ta artış olduğunu gösterdi. Fakat Çin’in Türkiye’den aldığı pay sadece %1 olduğu için bu olumlu tablo bize çok da fazla yansımadı.

Geçtiğimiz ay Çin imalat PMI üretim endeksindeki büyüme hızı %0,8 olarak gerçekleşti. Öte yandan Almanya %9,2 ile düşüşün en fazla olduğu ülke olurken onu sırasıyla; İngiltere, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İspanya, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Polonya, Suudi Arabistan, Rusya, Yunanistan, Katar ve Avusturya izledi. En keskin küçülme Singapur, Hindistan ve Endonezya’da gerçekleşti.

Genel tabloya bakıldığında Orta Doğu ülkelerinde ekonominin yavaş yavaş toparlanmaya başladığı, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde daralmanın hız kestiği görülüyor. Birçok ülke vaka sayısında düşüş olmasıyla birlikte sosyal mesafe kuralları gereği koyduğu kısıtlamaları kaldırdı. Fabrikaların makinelerini yeniden çalıştırmasıyla imalat üretiminde de toparlanmaya doğru bir ışık yakıldı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu