
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan verilere göre Türkiye’nin ekonomisi 2019’un ikinci çeyreğinde yıllık bazda %1,5 daralırken, ilk çeyreğe göre %1,2 oranında artmıştı. Nisan-Haziran arasını kapsayan bu rakamlar açıklanmadan önce ekonomistler %2 oranında bir daralma bekliyordu ve beklenenden daha iyi rakamlar yakalandı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, TÜİK’in bugün ilan ettiği GSYH verilerini değerlendirmeye aldı. Yılın ikinci çeyreğindeki ekonomik büyüme durumunu gösteren veriler hakkında konuşan Bahçıvan, finansman koşullarının iyileştirilmesi ve yatırım ortamında güçlü bir düzelme sağlanması durumunda büyüme rakamlarında sağlıklı bir toparlanma olabileceğini söyledi.
Bahçıvan, 2019’a girerken GSYH’nin pozitif ekonomik büyümenin biraz daha gecikeceğini gösterdiğini söyledi.Türkiye’nin imalat sanayisinin yılın ikinci çeyreğinde %3.3 daraldığını hatırlatan Bahçıvan, bununla birlikte yatırımlardaki düşüş eğiliminin sürdüğüne vurgu yaptı. Yatırımların bu yılın ilk çeyreğinde %12,4 oranında düştüğünü, bu rakamın ikinci çeyrekte ise %22,8 olduğunu hatırlattı.
Mevcut durumun kaliteli pozitif ekonomik büyüme için biraz daha zaman olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Bahçıvan, temel ihracat pazarları ve o ülkelerin ekonomilerinde meydana gelen olumsuz durumların gelecekte ihracatın ekonomik büyümeye katkı sağlayıp sağlamayacağı konusunda şüphe uyandırdığını söyledi.
Açıklamalarını sürdüren Bahçıvan, başta imalat sanayinin büyümesinde istenilen başarının henüz yakalanamadığını söyledi.Bunun yanında kredi büyümesinin pozitif olamadığı şu durumda, imalat sanayinin pozitif olmasını beklemenin anlamsız olduğunu sözlerine ekledi. Bahçıvan ardından, finansal durumdaki iyileşmenin yeterli gelmediğini ve buna bağlı olarak kredilerdeki büyümenin henüz çok zayıf olduğunu söyledi.
Bahçıvan, konuşmasının sonuna doğru finansmanlardaki yeterli bir iyileşme ve daha güçlü bir yatırım ortamıyla gelecek dönemlerde ekonomik büyüme verilerinde sağlıklı bir toparlanmanın olabileceğini yineledi.
Diğer taraftan ikinci çeyrek büyüme rakamları bazı ekonomistler tarafından da tüm detaylarıyla incelendi. Konu hakkında görüş bildiren bazı ekonomistler, net ihracat artışı ve iç tüketimdeki toparlanmanın ekonomik büyümeyi desteklediğini savundu.