
İngiltere’de gerçekleştiren genel seçimler, Başbakan Boris Johnson’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin elde ettiği oy çoğunluğu ile sonuçlanmıştı. Partinin son 30 yıl içindeki en büyük zaferi olan bu galibiyet büyük yankı uyandırdı. %43,6’lık oy çoğunluğu elde eden Johnson’ın partisi, İşçi partisine de en kötü yenilgilerinden birini yaşatmış oldu.
Britanya seçimlerinden önce eğer iktidara gelen isim Boris Johnson olursa yeni bir bağımsızlık referandumu düzenleyeceğini açıklayan İskoç Ulusal Partisi, dediğini yaptı. Açıklanan seçim sonuçlarıyla birlikte Johnson iktidara gelmeyi garantiledi ve ülkede referandum ayaklanmaları başladı.
İskoç Ulusal Partisi (SNP), parlamentoda İskoçya’dan en fazla sandalye sayısını elde etti. SNP, muhafazakarların sandıkta zaferi yakalaması durumunda 2020 ya da 2021 yılında yeni bir bağımsızlık referandumu planladıklarını önceden duyurmuştu.
SNP’nin lideri ve partinin yetkilisi Nicola Sturgeon, Cuma günü verdiği zafer demecinde bağımsızlık referandumunu savundu.Avam kamarasında İskoçya’yı temsil eden 59 sandalyeden 48’inin kazananı olan Sturgeon, aynı zamanda İskoçya Özerk Yönetimi Başkanlık görevini yürütüyor. Konuşmasında ülkede bağımsızlık referandumu düzenlenmesinin şu durumda “demokratik bir hak” olduğunu ifade etti. Ayrıca İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan çok daha farklı bir gelecek hayal ettiğini ekledi.
Fakat Sturgeon’a göre oyunu SNP’ye veren herkes, İskoçya’nın bağımsızlığını desteklemiyordu. “Bu, Boris Johnson veya parlamentodaki herhangi bir siyasetçiden izin istemekle ilgili bir mesele değil. Bu, İskoçya halkının kendi geleceklerini tayin edebilmeleri için demokratik hakkın teyidi.” şeklinde konuştu. Sturgeon, İskoçya’da yeni bir bağımsızlık referandumuna ilişkin Noel’den önceki bir tarihte başbakana bir mektup yollayacağını duyurmuştu.
Dünkü konuşmasında, İskoçya’nın Johnson hükümeti istemediğini ve aynı zamanda yoluna AB ülkesi olarak devam etmeyi istediğini aktardı. Bu noktada Johnson’ın İngiltere’yi AB’den çıkarma yetkisine değinen Sturgeon, benzer şekilde kendisinin de İskoçya’ya iyi bir gelecek garantileme yetkisinin olduğunu dile getirdi.
İskoçya, 2014 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumu için %55 hayır, %44 evet oyunu kullanmıştı.Ülkede Muhafazakar Parti, sahip olduğu 13 sandalyeden 7’sini kaybetti ve sayısı 6’ya indi. 13 sandalye daha kazanan SNP, 59 üyeliğin 48’ine sahip oldu. İşçi Partisi ve Liberal Demokratların İskoçya’dan birer sandalyesi bulunuyor.

BBC İskoçya Editörü Sarah Smith, birkaç gün içinde SNP’nin referanduma ilişkin parlamentoya talepte bulunacağını duyurdu. Ülkenin bu referandum için parlamento onayına ihtiyaç duyduğunu ekledi. Fakat ülke hükümeti ikinci referandum için red yanıtını vermişti. Johnson ise iktidarda kaldığı sürece buna müsaade etmeyeceğini açıkça belirtmişti.