
İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, ülkenin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin gerçekleştirdiği resmi ziyarete eşlik etti. Burada İran ve Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik bazı açıklamalarda bulunan Vaizi, özellikle ticaret odaklı ilişkilere dikkat çekti.
İran hükümeti tarafından Türk iş adamlarının yatırımlarına her konuda destek verildiğini anımsatan Vaizi, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret ilişkilerinde yerli para kullanımının önemini vurguladı.Vaizi, İran’ın Türkiye temasları kapsamında 2 günlük sürede 5 komite kurulduğunu ve çoğu konuda mutabakata varıldığını açıkladı. İki ülke arasında bankacılık sektörünün önemine işaret ederken, bu konuda iş birliği yapılması gerektiğini bildirdi. Bankalar arası ilişkilerin daha hızlı işlem yapabilmek ve yaptırımların olumsuzluklarından korunmak açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Türkiye’deki iş adamlarına kolaylık sağlamayı amaçladıklarını aktaran Vaizi, Türkiye ve İran arasındaki karşılıklı ticaret ilişkilerinde milli para birimlerinin kullanılması için gayret gösterildiğinin altını çizdi. Ülkelerin gümrük ilişkileri ve sanayi sektöründe iş birliği yapma husunda Türk yetkililerle görüşmeler gerçekleştirildiğini bildirdi.
Vaizi, iş adamlarının bahsedilen bölgelerdeki yatırımlarını artırmak amacıyla Türkiye ve İran’ın karşılıklı olarak sanayi bölgeleri tanıtımı gerçekleştirdiğini söyledi. İran-Türkiye sınırında bulunan Maku Serbest Ticaret ve Sanayi Bölgesi’ne ilişkin önemli görüşmeler gerçekleştirildiğini söylerken, Türk yatırımcıların orada yer almasını istediğini bildirdi.
Vaizi, İran’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen doğal gaz ve elektrik ihracatının, bunun yanı sıra nakliye ve taşımacılık gibi konulardaki görüşmelerin olumlu sonuçlandığını açıkladı.Özellikle demir yolu taşımacılığı ve bunun yanında hava, kara ve deniz taşımacılığının görüşmelerde ele alındığını açıkladı. Son görüşmelerle birlikte Tahran-Ankara arası olarak belirlenen tren seferlerinin Tahran-İstanbul olarak uzatılması konusunda karara varıldığını belirtti.
Türkiye’de bulunan demir yolu ağının İran’dakilerle birleştirilmesini istediklerini açıklayan Vaizi, bu sayede yolcuların ve mal ticaretinin daha rahat ve hızlı ulaşım imkanı bulacağını savundu.
Türkiye ile gerçekleştirilen oldukça önemli görüşmeler kapsamında haberleşme ve iletişim, siber güvenlik, internet ve bilgi teknolojileri gibi konular hakkında önemli kararlara varıldığı öğrenildi.
Vaizi için ilaç ve sağlık malzemeleri ithalat-ihracat faaliyetleri başta gelen gündem maddeleri arasında bulunuyor.Bu noktada İran tarafından oluşturulan sağlık komitesinin etkin bir şekilde çalışmaya başladığını söyleyen Vaizi, iki ülke arasındaki sağlık turizmi gelişiminin de oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Türkiye ve İran’ın kültür, bilim ve turizm gibi alanlarda da komiteler kurarak ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığı belirtildi.
Açıklamalarını sürdüren Vaizi, Tercihli Ticaret Anlaşması’nda karar verme yetkisi bulunan kişilerin de ziyarette yer aldığını belirtirken, bu konunun görüşmelerdeki en önemli nokta olarak detaylı bir şekilde ele alındığını belirtti.
Söz konusu bu anlaşmanın iki ülkenin Cumhurbaşlanlığı’nın liderlik edeceği Tahran’da organize edilecek İran-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı’nda sonuca bağlanacağını duyurdu. Ayrıca bu anlaşmanın hem İran’ın hem de Türkiye’nin pazarını iyileştirmeye katkı sağlaması bekleniyor.
Öte yandan İran’a yaptırım uygulama kararı alan ABD’nin bu hamlesi, Trump’ın artırım emri üzerine daha da arttı. Türkiye-İran arasındaki ticaret faaliyetlerini de azalttı. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticaretin hacminin artırılması için gösterilen çabalar hız kazandı. İran ise ihtiyaç duyduğu 300 ürünün listesini Türkiye’ye yolladı. Türk yatırımcılar açısından ise İran pazarının sıkça tercih edildiği biliniyor.