
İran’ın kendi ürettikleri benzer ürünlerde ithalat yasağı getirme kararının Türkiye’ye kısa vadede, kendilerine ise uzun vadede zarar vereceği belirtiliyor. MÜSİAD Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, hafta başında yaptığı değerlendirmede, İran’ın ithalat yasağının Türkiye ile olan ticari ilişkilere zarar vereceğini, ihracatımızın durma noktasına gelebileceğini söylemişti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da bu durumun olası etkilerinde bahsetti.
DEİK Başkanı Nail Olpak, söz konusu karardan 300’den fazla malın etkilendiğini söyledi.Nail Olpak, İran ile Türkiye arasında tercihli ticaret anlaşması içerisinde 300 küsur malın etkilendiğini, alınan kararın ilk etapta bize zarar vereceğini fakat uzun vadede bu durumdan İran’ın da olumsuz etkileneceğini söyledi.
Ticaret Bakanlığımızın bu konuyla ilgili olarak gerekli görüşmeleri sürdürdüğünü belirten Olpak, İran’ın kendi ülkesinde üretilen ürünler için böyle bir karar almasının makul olduğunu ancak, tercihli ticaret anlaşmasına riayet ederek bu durumu dengeleyeceklerine inandığını dile getirdi.
ABD ile yaşanan tüm sıkıntılara rağmen ticaretin olumsuz anlamda etkilenmediğini söyledi.ABD ile ticaret hacminde konulan 75 milyar dolarlık hedefi değerlendiren Olpak, Türkiye olarak 30 milyar dolardan 170 milyar dolarlık ihracat rakamlarına geldiğimizi, bu nedenle hedef koymanın çok önemli olduğunu söyledi. 75 milyar doların bizi biraz zorlayacağını fakat ulaşılamayacak bir seviye olmadığını ekledi. Siyasi ilişkilerde zaman zaman gerginlik yaşandığını fakat başarılı liderler sayesinde ticaretimizin zarar görmediğini aktardı.
Demir-çelik sektörüne yönelik beklentilerini paylaşan Nail Olpak, ABD tarafında yumuşama olup olmamasının Türkiye ihracatını çok fazla etkilemeyeceğini anlattı. Gümrük vergisindeki artışa rağmen ihracattaki azalmanın beklenenden daha az olduğunu, bu alanda Avrupa Birliği’nin kararının daha önemli olduğunu vurguladı.
AB’nin çelik ithalatını 2021 yılına kadar uzatma kararıyla ilgili olarak, bu sürecin tamamlanmasının ardından daha dikkatle yol alınması gerektiğini, AB’ye yapılan ihracatın ABD’den daha fazla olduğunu ve önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddeleri arasında yer alacağını aktardı.