
İran Merkez Bankası, riyali dört sıfırdan kurtarmak için bir para birimi reformu önerisinde bulundu. İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnaser Hemmati’nin 6 Ocak’ta IRNA haber ajansına verdiği demeçte; “Merkez Bankası dün ulusal para biriminden dört sıfırın çıkartılması için hükümete bir tasarı sundu. Umarı bu mesele en kısa sürede sonuçlandırılabilir.” dediği aktarıldı.
Tasarının hükümet tarafından kabul edilmesiyle birlikte İran riyalinden 4 sıfırın atılacağı, mevcut 10 bin riyalin 1 tümen olacağı ve 1 tümenin de çıkartılacak 100 riyallik banknotlara eş değer olacağı kaydedildi.
Bu noktada, son haftalarda bir miktar toparlansa da İran riyalinin 2018’de yüzde 60’ın üzerinde değer kaybettiği vurgulandı.Keza İran’daki enflasyon geçen yıl yüzde 40 civarındaydı. 6 Ocak tarihi itibariyle de İran riyali 110 bin ABD doları seviyelerinde işlem görüyordu. Kısacası İran Merkez Bankası, ülkedeki yüksek enflasyonla mücadele etmek için para biriminden dört sıfırı atmak istiyordu. Kaynaklarda İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnaser Hemmati’nin önlemin İran’daki bankacılık reformlarının uygulanması için gerekli olduğunu söylediği bilgisi de verildi.
Gözlemcilerin değerlendirmelerine göre yaptırımların ülkenin ana gelir kaynağı olan petrolü vurması durumunda kriz önümüzdeki aylarda daha da şiddetlenebilirdi. Dört sıfırın İran riyalinden silinmesi, en azından psikolojik bir etkiye sahip olabilirdi. Keza şu anda birçok İranlı, basit bir süpermarket alışverişi yapmak için 1 milyon riyalden fazla para ödemek zorundaydı.
Zayıf para birimi ve yüksek enflasyon, 2017 yılının sonlarından bu yana sokak protestolarına yol açmıştı. Diğer taraftan kaynaklarda, ülkede üretimi yapılan benzer yabancı ürünlerin reklamlarının yasaklandığı da yazıldı.
Mecliste kabul edilen kanuna göre üretimi ya da montajı İran’da yapılan yabancı firmalara ait ürünlerin reklamlarına herhangi bir kısıtlama getirilmediği ancak yurt dışında üretilen ve ithal edilen ürünlerin reklamının yapılmasının yasaklandığı öğrenildi.