Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Irak Aşırı Petrol Üretimden Sonra Eylül’de OPEC Kesintilerine Uyacak

Irak Petrol Bakanı, ülkesinin aylardır OPEC'in üretim kesintilerine uyamadığını; ancak bu ay itibarıyla uyacağını dile getirdi.
Irak Aşırı Petrol Üretimden Sonra Eylül’de OPEC Kesintilerine Uyacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Irak Petrol Bakanı Thamir Ghadhban, ülkesinin aylarca aşırı üretiminden sonra bu ay OPEC kesintilerine derhal uyacağını söyledi. 14 üyeli organizasyondaki en büyük ikinci ham üretici olan Irak, OPEC’in üretimi durdurmaya çalışırken bile kronik olarak aşırı üretim yapmak için sorunlu çocuğu oynadı.

Ağustos ayında Bağdat, petrol üretimini günlük 4,6 milyon varil ile rekor bir düzeye yükseltti. Neredeyse yirmi yıllık savaşa ve üç yıllık kanlı çatışmalara rağmen İslam Devleti, son birkaç yılda istikrarlı bir şekilde hacmini artırıyor.

Irak Petrol Bakanı Thamir Ghadhban, Abu Dabi’de düzenlenen 24. Dünya Enerji Kongresi’nde verdiği demeçte, “OPEC ve OPEC dışındaki meslektaşlarımızla geçen yılın Aralık ayınında üçünde kararlaştırdığımız taahhüdümüze uymaya çalışıyoruz, ama tabii ki zorluklarla,” dedi.

Bu zorluklar arasında Irak’ın kanıtlanmış petrol rezervlerinin kabaca yüzde 30’unu tutan yarı özerk Kürk Bölgesel Hükümeti (KRG) ile anlaşmazlıklar ve ülkenin sıcak yaz aylarındaki yüksek yurt içi enerji talebi yer alıyor.

Elektrik Talebi için Yaz Aylarında Üretim Artıyor

Elektrik Talebi için Yaz Aylarında Üretim ArtıyorBakan, “Şu andan itibaren, bu ay normale döneceğiz ve elektrik üretimi için ham petrol üretimi günlük 205 bin varilden yaklaşık günlük 80 bin – 85 bin varil olacak,” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz haftalarda Irak’ın yerel elektrik üretimi için günlük 200.000 varili rafine etmek zorunda kaldığını Ghadhban, kış aylarında iç talep ile karşılaştırıldığınd günlük 75 bin varil olduğunu söyledi. Bu üretimi KRG’nin üretim ve ihracat kapasitesindeki artışa ek olarak geldiğini söyledi.

Ghadhban, “Bu yüzden rakamlarımıza daha yüksek veya şişirilmiş görünüyor. Bu da rafinaj kapasitesinde kesinti emri verdim ve ihracatımızda bir düşüş olur,” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 12’sine ev sahipliği yapan 38 milyon nüfuslu Arap ülkesi, uluslararası petrol şirketleriyle ortaklıklar sayesinde özellikle güneydeki petrol alanlarından elde edilen verimi artırdı.

Basra’daki süper dev Majnoon sahası, OPEC kotası nedeniyle yılın başında kesintiye uğramasının ardından Haziran ayında günlük 200 bin varil seviyesinin iki katına çıktığını gördü.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın Nisan ayındaki bir raporuna göre; dünyadaki üçüncü en büyük petrol tedarikçisi olmasını sağlayacak olan Irak raporunda 2030 yılına kadar yaklaşık günlük 6 milyon varil üretme yolunda ilerliyor.

Irak ve OPEC’in Karmaşık İlişkisi

Irak ve OPEC'in Karmaşık İlişkisiIrak’ın bugüne kadarki en yüksek üretim sayısı, Ağustos ayındaki OPEC’in yılın ilk aylık üretim artışına neden oldu. Böylece grubun küresel petrol arzını sınırlama ve ham fiyatları artırma planlarına ters hareket etti.

Ülkenin beş yıl önce ürettiği üretim günlük 2,96 milyon varildi ve 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgal etmesi ile 2010 yılları arasında günde yarım milyon varilden neredeyse 2,5 milyon varile yükseltmek zorunda kaldı.

Bu nedenle 15 yıldan fazla süren çatışma ve yeniden yapılanma cüretinin ardından Irak hükümeti bu büyümeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Ülkedeki çoğu zarar gören, yaşlanan altyapısını yeniden inşa etmek ve gereken gelirleri elde etmek için aşırı üretimi hak ettiğini düşünüyor. Irak’ın hükümet gelirinin neredeyse yüzde 90’ı petrolden geliyor.

Ancak son yıllarda dengesiz piyasa koşullarından dolayı birden fazla bütçe açığıyla karşı karşıya kaldıktan sonra OPEC’in arz kesintileri yoluyla elde etmeyi amaçladığı fiyatları dengede tutması gerekiyor.

Ghadhban, “Şu anda sadece Kürdistan federal bölgesi içindeki kapasite de dahil olmak üzere ülkenin toplamı olarak günde beş milyon varilden fazla üretim kapasitesine sahibiz. Ancak bu kapasiteyi üretmiyoruz. Şu anda üretim seviyemizi OPEC ile kararlaştırdığımız seviyeye yakın tutmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Irak’ın ciddi ekonomik ve güvenlik zorluklarına bağlı olarak artan gelir ihtiyaçları nedeniyle Kasım 2016’da OPEC’in kesim programından aktif olarak muaf tutulmaya çalıştığı biliniyor. Ancak o zamandan beri uymaya çalışan, gruptaki ikinci en büyük kesim gereksinimini karşıladı.

Irak daha sonra OPEC’in dokuz üyeli izleme komitesi olan Ortak Bakanlar İzleme Komitesi’ne (JMMC) eklendi. Ancak şu ana kadar uyum sağlamasına yardımcı olmadı.

Suudi Taç Prensi ve OPEC’in fiili lideri Mohammed bin Salman, geçen hafta Irak pazarında iş birliğinin önemini vurgulamak için Irak Başbakanı Adel Abdul Mehdi ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Temmuz ayının başlarında OPEC, Rusya dahil olmak üzere bazı OPEC dışı üreticilerin yanı sıra ABD’de zayıflayan talep görünümüne ve artan kaya gazı üretimine bağlı olarak fiyatları artırmak amacıyla üretimi 2020’ye kadar düşürme kararı açıkladı. Suudi Arabistan, OPEC üretim hedefinin oldukça altında günde 10 milyon varilden daha az ham petrol pompalayarak, kesintiden payını aldı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu