
Nisan-Haziran çeyreğinde yüzde 20,4’lük düşüşle resesyona giren İngiltere ekonomisi için endişe verici yorumların ardı arkası kesilmiyor. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi’nin dokuz üyesinden biri olan Michael Saunders’ın yorumu da bunlardan bir tanesi.
The Guardian’ın haberine göre Saunders, büyük hükümet mali desteğinin ve kilitleme kısıtlamalarının kaldırılmasının neden olduğu geçici bir etkili noktadan çıkarken İngiltere ekonomisini desteklemek için yeni eyleme ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Hazine’nin yardımını azaltması ve daha fazla insanın iş aramaya başlamasıyla işsizliğin hızla artmasını beklediğini ekledi.
Ekonominin son birkaç ayda beklenenden daha hızlı toparlanmasının, büyük mali desteğin kilitleme önlemlerinin gevşemesi ve düşük enfeksiyon oranlarıyla denkleşmesinin sonucu olduğunu belirtti.Fresh measures needed to prop up UK economy, Bank official says https://t.co/jlxLTftoyZ
— Guardian news (@guardiannews) September 5, 2020
Ve bu iyimser durumun artık kapanıyor olabileceğinin üzerini çizdi. CIPS/Markit’ten gelen aylık inşaat anketi verileri de İngiltere’deki toparlanmanın ivme kaybettiğine dair kesin olmayan işaretler sağlamıştı ki inşaat ekonomik çıkının yüzde 6’sını oluşturuyordu. Ve veriler, Ağustos ayında genişleme hızının azaldığını göstermişti.
Saunders, konuşmasında İngiltere’nin AB ile kapsamlı bir ticaret anlaşması imzalamada başarısız olma olasılığı da dahil olmak üzere ekonomiye yönelik bir dizi riski vurguladı. BOE, Londra ile Brüksel arasındaki görüşmelerin meyve vereceği varsayımı üzerinde çalışsa da Saunders, risklerin muhtemelen daha ince bir ticaret anlaşması, daha az sorunsuz bir geçiş veya Brexit ile ilgili daha kalıcı belirsizlikten kaynaklandığını savundu.
Ekonomideki en etkili noktanın artık zayıflıyor olabileceğine dikkat çekerek işsizliğin önümüzdeki aylarda önemli ölçüde artabileceğini aktardı.
Çalışılan toplam saat sayısının birinci ve ikinci çeyrekler arasında %18 düştüğünü, ücretli işten geçici olarak uzak olanların sayısında keskin bir artış olduğunu ve normalden daha az saat çalışan insan sayısında bir artışın yaşandığını aktararak şöyle konuştu:
“Bu önlemlerin hepsi işgücü piyasasında çok önemli bir zayıflığa işaret ediyor. İşler ve işsizlikle ilgili resmi verilerin istikrarı, genel ciddi zayıflık tablosunda aykırı değerler.”
Ücretsiz izne çıkarılan işgücü oranının Mayıs ayından bu yana %30’dan %11’e düştüğünü belirterek ücret sübvansiyonu programında kalanların ticaret yapmayan veya zayıf talepten muzdarip firmalar arasında yoğunlaşmasının muhtemel olduğunu bildirdi. Bunun da hala izinli olanların işsiz kalabilme ihtimalinin yüksek olduğunu gösterdiğini kaydetti.