
IHS Markit/CIPS Birleşik Krallık İmalat PMI, Aralık’ta 57,3’lük ön tahminden 57,5’e revize edildi. Bu Kasım’ın 55,6’lık nihai okumasının ardından gelirken 37 ayın en yüksek seviyesine işaret etti. Verilere göre İngiltere imalat sektörü 2020’ye karışık bir son verdi.
Brexit geçiş döneminin sonunu ve küresel ekonominin yeniden açılmasından kaynaklanan devam eden toparlanma siparişlerini ileriye taşıyan müşteriler, yeni sipariş girişlerini artırdı ve üretimi yükseltti. Ancak liman gecikmeleri ve diğer lojistik aksaklıklar, tedarik zinciri gecikmelerinin anket tarihindeki en büyük boyutlardan birine kadar uzadığı anlamına geldi.
Mevsimsellikten arındırılmış IHS Markit/CIPS Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Kasım ayındaki 55,6’dan Aralık’ta üç yılın en yüksek seviyesi olan 57,5’e çıktı.
PMI seviyesi, büyük ölçüde tedarikçilerin teslimat sürelerinin belirgin bir şekilde uzaması ve geçiş dönemi bitmeden önceki hazırlıkların bir parçası olarak satın alma stoklarındaki önemli artışla desteklendi. Aralık ayında imalat çıktısı bir ay öncesine göre daha az bir ölçüde de olsa yedinci ayda arttı. Tüketici, ara ve yatırım malları sektörlerinde büyüme kaydedildi.
En hızlı büyüme ara malı üreticilerinde gerçekleşirken, tüketim malları üretimi arka arkaya daralmaların ardından büyümeye geri döndü. Art arda on birinci ayda işten çıkarmalar yapıldı. Aralık ayı, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan alınan alımlar artarken yeni siparişlerin Ağustos ayından bu yana en hızlı yükseldiğini gördü.
En son genişlemenin büyük bir kısmı, müşterilerin Brexit geçiş döneminin sonundan kaynaklanan olası kesintilere karşı koruma sağlamak için siparişleri öne almasını yansıttı.Şirketler Brexit geçiş döneminin sonundan önce hisse biriktirdikçe, satın alma miktarları 29 yıllık anket tarihinde üçüncü en hızlı oranda yükseldi. Dolayısıyla satın alma envanterleri de anket tarihindeki ikinci büyük hızda arttı. Aralık ayında üreticiler tedarik zincirlerinde önemli bir kesinti yaşadı.
Satıcı performansı, yalnızca pandeminin ilk dalgası sırasında görülen teslim sürelerindeki artışlar tarafından geride bırakılarak anket tarihinde üçüncü büyük oranda kötüleşti. Hammadde kıtlığı, liman gecikmeleri, navlun kapasitesi sorunları ve Brexit endişelerinin tümü tedarik zincirinin bozulmasına katkıda bulundu.
Ortalama girdi maliyetleri, girdi sıkıntısı, satıcı fiyat artışları, artan nakliye maliyetleri, Brexit belirsizliği ve döviz kuru faktörlerinin bir yansıması olarak Aralık ayında iki buçuk yılda en hızlı oranda arttı. Üreticiler, çıktı ücretlerini artırarak yanıt verdi.
İş iyimserliği; üreticilerin %56’sının üretimin önümüzdeki 12 ayda artacağını tahmin etmesiyle azaldı. Kasım’da oran yüzde 61 olmuştu. Olumlu duyarlılık, devam eden ekonomik iyileşmelerle, COVID-19’dan daha az etki umutları, Brexit’in tamamlanmasının ardından belirsizliğin azalması ve planlanan stratejik yatırımlarla bağlantılıydı.