
Yeniden artış gösteren koronavirüs vakaları sonrasında Birleşik Krallık’ta ikinci ulusal karantina kararı uygulanıyor. Buna karşın Pfizer ve BioNTech aşısına onay verilmesinin ardından uygulamaları dün itibarıyla başladı. Ancak Kasım ayı raporlarında ve anketlerinde salgının etkileri sert bir şekilde görülmeye devam ediliyor.
En son KPMG ve REC İngiltere İş Raporu anketine göre; Birleşik Krallık’ta kalıcı yerleştirmelerde yaşanan düşüş, Kasım’da geçici personel listelerindeki yükselişle tezat oluşturdu.
Anketten salgının yeni dalgasına karşı alınan ikinci ulusal karantina uygulamasının, Kasım’da Birleşik Krallık’ta işe alım kararlarını ağırlaştırdığı sonucu alındı. Kalıcı yerleştirmeler mütevazı da olsa art arda ikinci ayında da geriledi. Kısa vadeli personel için daha güçlü tercih ise geçici personel listelerinde belirgin bir artışa yol açtı.
Kasım anket verilerinde açık iş pozisyonları daha hızlı düşerken, İngiltere genelinde personel talebinde ikinci art arda aylık düşüş gerçekleşti. Bozulma oranı sabit kalırken, kalıcı boşluklardaki keskin düşüşlerin etkili olduğu söylendi. Buna karşın geçici personel talebinin Ekim ayına göre daha düşük bir oranda da olsa üst üste dördüncü ayında arttığı görüldü.
Hem kalıcı hem de geçici personel mevcudiyeti, Kasım’da tarihsel olarak keskin artışına devam etti. Daha fazla aday arzı, sıklıkla pandemiden kaynaklanan işten çıkarmalarla ve daha fazla işten çıkarma korkusu nedeniyle yeni roller arayan çalışanlarla bağlantılı oldu.
İşe başlayan personelin kalıcı maaşı ise Kasım’da yeniden düştü. Daralma oranı sabit kalırken, geçici ücret mütevazı bir düşüş gösterdi. İşe alım uzmanları genellikle daha düşük ücret oranlarını, aday mevcudiyetinde önemli bir artışa ve işçiler için nispeten sakin talebe bağladı.
Kalıcı yerleştirmeler, Kasım’da izlenen dört İngiliz bölgesinde düşerken, azalmanın en serti Londra’da ve en yumuşağı Güney İngiltere’de kaydedildi.
Londra dışında izlenen dört İngiliz bölgesinin tümü, dördüncü çeyreğin ortasında daha yüksek geçici personel listesi kaydetti. Midlands, en hızlı genişlemeyi kaydederken, büyüme oranları İngiltere’nin kuzey ve güneyinde de belirgin düzeyde gerçekleşti.
Kasım anket verileri, kalıcı özel sektör boş pozisyonlarında yenilenmiş ve sağlam bir düşüş gösterdi. Özel sektördeki geçici rollerin büyümesi ise dört ayın en zayıfına işaret etti. Kamu sektöründe, genel daralma oranının keskin olmasıyla birlikte kalıcı pozisyonlar düştü. Kısa vadeli personel talebi de mütevazı bir artış gösterdi.
Kasım’da izlenen 10 iş kategorisinden yalnızca 2’si (bilişim teknolojileri ve mühendislik) kalıcı personel için daha yüksek talep kaydetti. En kötü performansı ise kısıtlamalara bağlı olarak otel, yemek ve perakende sektörleri gösterdi.
Mavi Yaka liderliğinde Kasım’da izlenen 10 iş kategorisinin yarısında daha yüksek geçici personel talebi görüldü. Otel, catering ve perakende sektörleri kısa vadeli açık pozisyonlarında belirgin düşüşler kaydederken, sıralamanın en altında yer aldılar.