
İngiltere ekonomisi, Temmuz ayında kaydedilen en derin resesyondan sonra toparlanmaya devam etti ancak koronavirüs krizinin büyümeye devam etmesiyle birlikte toparlanma hızı beklenenden daha fazla yavaşladı.
Resmi rakamlar, İngiltere’de üretilen mal ve hizmetlerin toplam değeri olan gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) Temmuz’da %6,6 arttığını gösterdi. Analistler arasındaki ortalama tahmin ise yüzde 6,8 büyüme yönündeydi.
Bugün yayımlanan Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verileri, hızlı bir genişleme gösterse de firmalar ulusal kilitlemeden kademeli olarak çıkarken bile ivmenin yavaşladığını ortaya serdi.
ONS’ye göre GSYİH Temmuz ayında yüzde 6,6 artarak ardışık üçüncü artışını kaydetti. Ancak koronavirüsün neden olduğu kayıp çıktının yalnızca yarısından fazlasını kurtarabildi.
ONS’den Darren Morgan, Temmuz ayı GSYİH verileri üzerine şu sözlerle yorum yaptı:
“İyileşme yolunda istikrarlı bir şekilde devam ederken, Birleşik Krallık ekonomisi, salgının başlangıcından bu yana kaybedilen GSYİH’nin neredeyse yarısını toparlamak zorundadır. Barlar, kamp alanları ve kuaförlerin hepsi kayda değer gelişmeler görürken bazı çocuklar okula döndükçe eğitim güçlü bir şekilde büyüdü.
Özellikle yoğun bir zaman geçiren showroomlarla otomobil satışları ilk kez kriz öncesi seviyelerin üzerine çıktı. Damıtıcılar ve otomobil üreticileri başta olmak üzere tüm üretim alanlarında iyileşmeler görülürken, ev yapımı da iyileşmeye devam etti. Ancak hem üretim hem de inşaat önceki seviyelerin oldukça altında kaldı.”
Sonuçta aylık GSYİH, Haziran 2020’de %8,7 ve Mayıs’ta %2,4 ve Nisan 2020’de yüzde eksi 20,0’lık büyümenin ardından kilitleme önlemlerinin azalmaya devam etmesiyle Temmuz’da %6,6 arttı.
Temmuz 2020 GSYİH, Nisan 2020’deki rekor düşük seviyeden yüzde 18,6 daha yüksek gerçekleşti. Ancak koronavirüs pandemisinin tam etkisinden önce Şubat 2020’de görülen seviyelerin %11,7 altında kaldı. Öte yandan GSYİH, ekonominin tüm ana sektörlerinde düşüşlerle Temmuz 2020’ye kadar olan üç ayda yüzde 7,6 düştü.
Hizmetler sektörü, koronavirüsün ana etkilerinin görülmediği Şubat 2020’deki seviyenin %12,6 altında kaldı. Tüm hizmet alt sektörleri, Temmuz 2020’de büyümede bir artış gösterse de çıktı, Şubat 2020’deki Covid-19 öncesi seviyelere dönemedi. Üretim sektörü de koronavirüsün ana etkilerinin görülmesinden önceki seviyenin yüzde 7,0 altında kaldı. Benzer şekilde inşaat sektörü Şubat’taki pandemi öncesi seviyelerin yüzde 11,6 altında gerçekleşti.