
İngiltere’den beklenen açıklama geldi ve Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) ikinci çeyrek rakamlarını açıkladı. 2Ç20’de G7’nin en kötü GSYİH düşüşünü kaydetmesi beklenen İngiltere ekonomisi 2008 mali krizinden bu yana ilk resesyonunu resmen onayladı.
Buna göre gayri safi yurtiçi hasıla Haziran sonuna kadar olan üç ayda yüzde 20,4 düşerken rakam karşılaştırılabilir kayıtlar 1955’te başladığından bu yana en büyük üç aylık düşüş oldu. İlk çeyrekteki yüzde 2,2’lik düşüşün ardından gelen daralma, İngiltere ekonomisinin resesyona girdiğini doğruladı.
2019’un dördüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında ise İngiltere GSYİH’si ikinci çeyrekte yüzde 22,1 azaldı.
İkinci çeyrekteki zayıflığa rağmen aylık GYSİH verileri hükümetin hareket üzerindeki kısıtlamaları hafifletmeye başlamasıyla Haziran’da bir miktar toparlanma olduğunu gösterdi. Öte yandan hükümet kısıtlamalarına en çok maruz kalan sektörlerden hizmetler, imalat ve inşaat çıktılarında üç aylık rekor düşüşler kaydedildi.
Buna göre özel tüketim 2020’nin ikinci çeyreğinde GSYİH harcama ölçüsündeki düşüşün yüzde 70’inden fazlasını oluşturarak yüzde 23,1 azaldı. Gayri safi sermaye oluşumunda ve hükümet tüketiminde de dikkate değer düşüşler oldu.
ONS’nin aylık tahmininde ise Haziran ayı GSYİH’sinin 2020’de yüzde 8,7 arttığı ancak yine de Şubat’ta görülen seviyelerin çok altında olduğu bildirildi.
Bu iyileşmenin nedeni ise kilitleme önlemlerinim hafifletilmesi oldu. Haziran’daki yüzde 8,7’lik yükseliş, Mayıs’taki yüzde 2,4’lük yukarı yönlü revize edilmiş büyümeyi ve Nisan’daki yüzde 20’lik rekor düşüşü takip etti.
Nisan 2020’nin en düşük seviyesinden bu yana geçen iki ayda İngiltere ekonomisi toplamda %11,3 büyümüş oldu. Bununla birlikte, koronavirüsün tam etkisinden önce Şubat 2020’de görülen seviyelerin %17,2 altında kalmaya devam etti.

ONS’den Jonathan Athow verilere ilişkin şöyle konuştu:
“Koronavirüs salgınının getirdiği resesyon, çeyreklik GSYİH’de rekor düzeyde en büyük düşüşe yol açtı. Haziran ayında, dükkanların yeniden açılması, fabrikaların üretimi artırmaya başlaması ve konut inşasının toparlanmaya devam etmesiyle ekonomi toparlanmaya başladı. Buna rağmen Haziran ayındaki GSYİH, virüsün patlak vermesinden önceki Şubat ayındaki seviyesinin altıda bir altında kalmaya devam ediyor.”