
Yılın ikinci çeyreğindeki GSYİH gerilemesiyle OECD bölgesindeki en büyük düşüşü yaşayan İngiltere için gelen yeni rapor, okulların açılmasının ekonomiye büyük katkısı olacağını öngördü.
Önde gelen Londra merkezli danışmanlık firması CEBR (The Centre for Economics and Business Research) tarafından yayımlanan çalışmada GSYİH’nin okulların tekrar açılması durumunda 70 milyar sterlin daha yüksek olabileceği belirtildi.
En son GSYİH rakamlarının, eğitim sektörünün ekonominin tüm sektörleri arasından en çok etkilenenlerden biri olduğunu gösterdiğini belirten CEBR, rakamların evde eğitimi hesaba katmadıkları için biraz yanıltıcı olduğunu ekledi.
Ayrıca evde eğitim görenlerin ebeveynlerin çalışmak için daha az zamanı olduğu ve isterlerse ofislerine veya diğer işlerine geri dönme olasılıklarının açıkça daha düşük olduğu vurgulandı.
Okullar yeniden açıldığında ise %5’e kadar daha fazla sayıda çalışanın işyerlerine geri dönebilecekleri söylendi. Eğitimin GSYİH’nin yüzde 7,2’sini oluşturduğunu bildiren rapor, İngiltere eğitim sektöründe ekonomik faaliyetteki düşüşün ikinci çeyrekte yüzde 37,3 düştüğü bilgisini verdi.
“Bu düşüş okullar ve diğer eğitim sektörleri arasında eşit olarak paylaşılsaydı, okul kapanışlarının o dönemde ölçülen GSYİH’deki düşüşe katkısı yüzde 2,2 puan olurdu. Bu nedenle, okullarda tam faaliyete dönüşün ölçülen GSYİH’yi %2,2 artıracağı hesaplanabilir.” dendi.
Okul çağında çocuğu olan hanelere, çalışan ebeveynlerin oranına, iş hayatı kilitlemeden etkilenenlere ve ilgili diğer verilere gönderme yapan CEBR, okula dönüşün kayıp iş saatlerinin kazanılmasına izin vereceğini varsayarak, ebeveynlerin artan üretimiyle GSYİH’nin %0,8 oranında artacağını tahmin etti. İşe dönüşün GSYİH’yi önemli ölçüde artırması GSYİH’nin yılda %3,3, kabaca 70 milyar sterlin daha yüksek olabileceğini söyledi.
Eski İngiliz Sanayi Konfederasyonu Danışmanı ve CEBR Kurucusu olan Douglas McWilliams da Guardian’a verdiği demeçle gündeme geldi.The third Cebr story this morning reflects my interview with Dan Atkinson last week – @simon_goodley of the Guardian has followed up and improved. About a worst case scenario @Cebr_uk prepared for a client where the economy gets back to work very slowly. https://t.co/rgy0SnJpsv
— Douglas McWilliams (@DMcWilliams_UK) August 31, 2020
Evde çalışma devam ederse ekonominin 2025 yılına kadar pandemi öncesi boyuta dönmeyeceğini söyleyen Williams, mevcut evden çalışmanın kayıp aktivitede en az 480 milyar sterline eşit olduğunu dile getirdi. CEBR araştırması İngiltere’nin en büyük işverenlerinden biri olarak yaklaşık 100 ofisi kalıcı olarak kapatmayı planlarken geldi.
Londra merkezli Capita İngiltere genelindeki 250 ofisin üçte birinden fazlasını kapatmaya hazırlandığı yönünde haberleri doğrulamıştı. McWilliams, işe gidip gelme ve sosyalleşmenin yarattığı ekonomik faaliyetin evden çalışan insanlar tarafından kopyalanamayacağı için evden çalışmaya doğru kalıcı bir değişimden gelen hasarın şiddetli olacağını aktardı.