
Dün, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin para politikasında gevşeme sinyali verdiği açıklamalardan ve Trump’ın Fed’e yönelik mesajların ardından döviz kurları düştü, piyasada ise ralli yaşandı. BİST ise 94 bin puanın üzerindeydi, bunun yanında dolar/TL 5.82 seviyelerinden kapanış yapmıştı.
Bloomberg News’in Trump yönetiminin Temmuz başında S-400 teslimatı başladığında Türkiye’ye 3 yaptırım seçeneğini değerlendirdiği iddiasıyla, kur gece geç saatlerde 5.91’e yükseldi. Dolar/TL Merkez Bankası tarafından yapılan piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite kullandıracağı açıklamasının ardından 5,85-5,87 seviyelerinde dalgalanmıştı.
Döviz piyasalarında TL’nin hafta başından itibaren dolar ve Euro karşısındaki pozitif ayrışması dün de devam etmişti.Öte yandan Fed’in faiz kararını açıklayacağı önemli toplantının öncesinde dolar/TL 5.81 TL’ye Euro ise 6.52’ye kadar düşmüştü. Güvercin mesaj beklentisinin ağır basması ve gün ortasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin açıklamaları bu düşüşün etkenleri olarak gösterilmişti.
Başkan Draghi, ekonomik görünümde iyileşme gerçekleşmediği sürece ve enflasyonun hedeflenen düzeye gelmediği takdirde ek teşviklere ihtiyaç duyulabileceğini bildirdi. Daha fazla varlık alımı için alan olduğunu da ekledi. Ayrıca Draghi, ECB’nin araç setinde faiz indirimine gidilebileceğini ve negatif faizlerin yan etkilerini tolere edecek önlemler alabileceğini vurguladı.
Haber akışının ardından ECB’nin 10 bazlık puan indirimi fiyatlandı, Euro/dolar paritesi 1.11’li seviyelere düştü ve dolar endeksi ise 97.5’i aştı.Diğer bir taraftan ABD Başkanı Donald Trump, dolar karşısında değer kaybeden Euro sebebiyle AB’nin ABD ile rekabette haksız avantaj sağladığını açıkladı. Fed toplantısı öncesi ABD basınında, Trump tarafından para politikası beğenilmeyen Başkan Powell’ın görevden alınması için yol arandığı haberleri de piyasadaki durumları etkiledi.
Dolar/TL Kurunu Canlı Olarak Takip Etmek için Tıklayın!
Tüm bunlara rağmen, Fed toplantısındaki söz konusu faiz indirimi beklentisi %19 seviyesinde kaldı ve bununla birlikte indirimin bir sonraki toplantıda yapılması öngörüldü. FOMC metninde ise güvercin mesajlaşmanın güçleneceği tahmin ediliyor. Yıl sonuna kadar Fed’in 60 baz puanlık faiz indirimi yapacağı da beklentiler arasında.
Dün gece yaşanan iki gelişme ise TL’nin pozitif ayrışmasını tersine çevirdi.Avrupa Birliği’nin Kıbrıs meselesi sebebiyle Türkiye’ye yönelik uygun önlemleri değerlendirmeye aldığının haberinden sonra, Bloomberg News’in Trump yönetiminin Temmuz’da S-400 teslimatının yapılması halinde Türkiye’ye 3 yaptırım paketini değerlendirdiği iddiası, TL’nin Asya piyasalarında değer kaybetmesine sebep oldu.
Gün sonunda kapanışı 5.82’den yapan dolar/TL 19 Haziran gecesi 5.91 seviyelerine kadar çıktı. Sabah saatlerinde ise 5.87 TL’de dengelendi. Euro/TL’ye bakıldığında ise 6.62 seviyelerine çıkmasının ardından 6.57 civarında seyrettiği görülüyor.