
Uluslararası Para Fonu’nun son raporu, yavaşlayan küresel büyüme, ticaretteki artan gerilimler ve jeopolitik meselelerin Orta Doğu’daki ülkeler için ekonomik zorluklar yarattığını söyledi. IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya direktörü olan Jihad Azour da konuyla ilgili verdiği bir demeçte “Küresel gelişmeler bu yıl için görünümü etkiliyor” dedi.
Ve bu gelişmeleri; özellikle ticaretteki büyümedeki yavaşlama, petrol fiyatlarındaki volatilite, küresel finansman koşulları ve belirli bazı ülkelere özgü konular olarak nitelendirdi. Her baharda IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya Bölümü tarafından yayınlanan Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu ayrıca diğerleri artan kamu borcu ile boğuşurken değişken petrol fiyatlarının bazı ülkeleri nasıl olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
IMF’den Azour bu noktada, borcun yüksek olduğu petrol ithalatçısı ülkeler için bu sorunla mücadele etmenin ve açık seviyesini azaltmanın çok önemli olduğunu söyledi.Böylece söz konusu ülkeler, gayri safi yurt içi hasılalarındaki borç yüklerini azaltabilirlerdi. Sonuçta petrol ihracatçıları için 2019’daki büyümenin, bir önceki yılın yüzde 0.6 seviyesinden yüzde 0.4 seviyesine gerilemesi bekleniyordu ki bunun itici gücü, yaptırımların yenilenmesinin ardından İran’daki ekonomik daralmaydı. Bölgedeki petrol ithalatçısı ülkeler için de büyümenin 2018’deki yüzde 4.2 seviyesinden 2019’da yüzde 3.6 seviyesine yavaşlaması bekleniyordu. Ancak bu rakamın 2020’den 2023’e kadar yüzde 4.2’ye yükselmesi bekleniyordu.
“Dolayısıyla ülkelerin çeşitlilik stratejilerini sürdürmeleri ve hızlandırmaları, aynı zamanda petrol gelirleri açısından bağımlılıklarını azaltmalarını sağlayacak mali ayarlama hızlarını korumaları çok önemlidir” diyen Azour, açıklamalarıyla dikkat çekti. İlgili haberde Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerindeki büyümenin 2019’da yüzde 2.1 olmasının beklendiği, geçen yılki yüzde 2’lik büyümeden mütevazı bir gelişmeyi temsil ettiği aktarıldı.
Raporunda artan sosyal huzursuzluğa da işaret eden IMF, bunların makro istikrarın sağlanması ve orta vadeli büyüme zorluklarının ele alınmasını garantilemeye çalışan politikacıların karşılaştığı zorlukları artırdığını bildirdi. Kaldı ki son 18 ayda IMF’nin Raporlanan Sosyal Huzursuzluk Endeksi de Orta Doğu bölgesindeki bazı ülkelerde son yılların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.
“Açıkçası hükümetlerin ve ülkelerin işsizlik sorununu ele alamaması, özellikle de gençler arasında sosyal rahatsızlığa ve gerginliğe yol açtı” diyen Azour, ilerlemek için bu ülkelerin büyümeyi geliştirmelerini sağlayacak reformlara odaklanmasının ve özel sektörün büyüyüp iş yaratmasına izin vermenin çok önemli olduğunu söyledi. Son olarak da bunun hükümetler için harekete geçme çağrısı olduğunu ve özel sektörde olduğu gibi büyümenin nasıl artırılacağı hakkında da daha fazla düşünülmesi gerektiğinin üzerini çizdi.