
Ocak ayında yayımladığı son görünüm raporunda yeni Covid varyantlarının büyümeyi raydan çıkarabileceği konusunda uyaran IMF, Latin Amerika ve Karayipler için ekonomik tahminlerini revize etti.
Pazartesi günü yaptığı açıklamada Uluslararası Para Fonu, artan aşılama çabaları, bazı emtiaların daha yüksek fiyatları, ABD için daha iyi bir büyüme görünümü ve 2020’de beklenenden daha güçlü performans tahminine dayanarak Latin Amerika ve Karayipler için 2021 büyüme öngörüsünü %3,6’dan %4,1’e revize etti.
2020 için tahmini reel GSYİH büyümesi yüzde eksi 8,1’den yüzde eksi 7,4’e güncellendi.
Latin Amerika ekonomileri pandemik kilitlenmelerden etkilenmeye devam ederken 2020 için tüm GSYİH sonuçlarının negatif olduğu söylendi. IMF’nin raporuna göre Latin Amerika ve Karayipler ekonomileri, COVID-19’un 2020’nin başlarındaki ilk ekonomik yıkımından geri adım atmayı başardı.
Ancak pandeminin yıl sonuna doğru yeniden canlanması, dengesiz bir toparlanmayı engelleme ve yüksek sosyal ve insani maliyetleri artırma tehdidinde bulunuyor. IMF, işgücü piyasalarındaki zayıf bir toparlanmanın daha kalıcı sosyal hasara neden olacağını, uluslararası yatırımcı duyarlılığındaki değişikliklerin ise mali ve dışsal kırılganlıkları olan ülkeler üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.
Geçen yılın ikinci çeyreğinde yaşanan keskin daralmanın ardından üçüncü çeyrekteki canlı toparlanma Brezilya, Peru ve Arjantin gibi bazı büyük ekonomilerde beklentileri aştı.
Üretim, hizmetlerden daha hızlı iyileşti. Tüketim ve yatırım geride kalırken, net ihracat kriz öncesi seviyelere ulaştı.
Endüstriyel üretim ve perakende satışlar gibi erken göstergeler, büyük mali teşvik, kolay küresel finansal koşullar ve ekonomik temsilcilerin yeni gerçekliğe dayanıklılığı ve adaptasyonu ile desteklenerek 2020’nin son çeyreğinde devam eden bir geri dönüşe işaret etti.
Yine de dengesiz iyileşme artan vakalar ve bazı ülkelerde daha sıkı kısıtlamalarla tehlikeye girdi. Son iki ayda Güney ve Orta Amerika’da yeni vaka ve ölümler arttı ancak son zamanlarda istikrar belirtileri görülüyor.
IMF tüm bu olumsuzluklara rağmen 2021 için bölgenin büyüme tahminini Ekim’deki yüzde 3,6’dan yüzde 4,1’e yükselttiğini aktardı. Tam iyileşme için hala uzun bir yol olduğu belirtildi. Bölgenin salgın öncesi üretim düzeylerine ancak 2023’te ve kişi başına GSYİH’de 2025’te dünyanın diğer bölgelerine göre daha geç döneceği tahmin edildi.