Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF Kurumsal Sektörde Artan Borç Konusunda Endişeli

Bir IMF yetkilisi, borç seviyesinin ve kurumsal sektördeki düzenlemenin eksikliğinin fon için bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.
IMF Kurumsal Sektörde Artan Borç Konusunda Endişeli
Yorum

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) para ve sermaye piyasaları bölümünün yöneticisi Tobias Adrian verdiği demeçte, borç seviyesinin ve kurumsal sektördeki düzenleme eksikliğinin şirket için endişe kaynağı olduğunu dile getirdi. Adrian, bu güvenlik açıklarının ekonomik şok durumunda çok çeşitli etkileri olabileceğini söyledi.

Adrian, “Kaldıraçların arttığı, sektörün standartlarının altında kaldığı ve bazı sektörlerin ceplerinin kötüye gittiği şirket sektörü için özellikle endişeliyiz,” dedi.

Tobias Adrian Kurumsal Borç YorumuIMF’nin Bahar Toplantıları sırasında CNBC’den Joumanna Bercetche’ye konuşan Tobias Adrian, en son yayımlanan Global Finansal İstikrar raporunda, şirket sektöründeki güvenlik açıklarının küresel büyümenin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan sistematik olarak önemli ülkelerde arttığını söyledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü’ne (IIF) göre; Amerika Birleşik Devletleri’nde finansal olmayan kurumsal borç-GSYİH oranı, geçen yılın sonunda kriz öncesi zirveye yakın olan yüzde 73 düzeyinde gerçekleşti. Aynı zamanda gelişmekte olan piyasalarda, finansal olmayan şirketler geçen yıl bölgedeki artan borç seviyelerine katkıda bulunanlardan biri oldu.

Finansal krizin ardından kurumsal borcun başlıca iki nedene bağlı olarak artış gösterdiği ifade ediliyor.

Kurumsal Borcun Artma NedenleriBorçlanma koşulları dünya genelinde gevşetildi ve aynı zamanda, bu tür bir borç, yatırımcılara daha güvenli oldukları düşünülen devlet borçlarına göre daha yüksek getiri sağladı. Bu nedenle, şirket borcunun çekiciliği, firmanın yatırımlar için istedikleri parayı almalarını veya bazı durumlarda kendi stoklarını geri almalarını kolaylaştırdı.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass bu hafta yaptığı açıklamada, dünya üzerinde çok fazla borç olduğunu ve bunun en büyük nedeninin Çin olduğunu söyledi. Pekin, son birkaç yılda ekonomik bir yavaşlama gördü ve bu, ulusal makamlara farklı durumlarda kredi koşullarını hafifletti. Sonuç olarak şirket borcu 2018 yılında yüksek bir seviyeye ulaştı.

2018 yılında Çin yuanı ve Amerikan doları cinsinden Çin şirket tahvilleri için temerrüde düşenlerin sayısının arttığı biliniyor.

Çin Tahvillerinde Temerrüt Oranı ArttıSingapur bankası DBS ve Japon bankası Nomura, Çinli tahvillerdeki temerrüde düşme oranını açıklamışlardı. Çin dışında, yüksek şirket borcu ile karşı karşıya kalan diğe ülkeler IIF raporunda listelendi. Bu ülkeler; Kanada, Fransa, İrlanda, Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya olarak sıralandı.

Bu endişelere ek olarak Adrian, şirketlerin borç düzeyleriyle nasıl başa çıktıklarını görmenin zor olduğunu dile getirdi. Adrian, “İhtiyati araçlar çok iyi gelişmedi. Bankacılık sektöründe çok daha fazla sermaye var, çok daha fazla likidite; ancak kaldıraç, kurumsal sektörde likidite gerçekten düzenlenmiyor. Bu güvenlik açıkları yavaş hareket ediyor, ancak kötü şoklar gelirse potansiyel güçlendirme mekanizmaları etkilenir,” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu