Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF: Küresel Ekonomiye Dair Bir Sonraki Tahmin Daha Kötü Olacak

IMF başekonomisti Gita Gopinath, Haziran tahminlerinin bir öncekine kıyasla çok daha kötü olacağını ve küresel ekonominin coronavirüs pandemisi nedeniyle derin yara alacağını söyledi.
IMF: Küresel Ekonomiye Dair Bir Sonraki Tahmin Daha Kötü Olacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs salgını başladığı ilk günden bu yana altıncı ayını tamamlamaya hazırlanırken, dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 424 bin 325’e ulaştı. 7 milyon 622 bin enfekte vakanın 2 milyondan fazlası Amerika Birleşik Devletleri‘nde bulunuyor. Onu 805 bin vaka ile Brezilya, 511 binle Rusya, 298 binle Hindistan, 291 bin ile İngiltere, 289 binle İspanya ve 236 binle İtalya izliyor.

Pandeminin dünya genelinde en fazla artış gösterdiği Mart ayında yayılmasını kontrol etmek amacıyla ekonomiyi durma noktasına getiren kısıtlamalar getirildi.

İş yerlerinin kapatılması ve üretimin durmasıyla birçok ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasında yılın ilk çeyreğinde küçülme oldu. Bu doğrultuda küresel ekonomiye dair daralma beklentileri de birbiri ardına geldi.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başekonomisti Gita Gopinath, 24 Haziran’da yayımlanacak tahminlerin, Nisan verisinden daha kötü olacağını söyledi.

Gita Gopinath Küresel Ekonomi YorumuIMF, Nisan ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel ekonominin bu yıl virüs nedeniyle %3 oranında küçüleceğini öngörmüştü. Kurumun bir önceki tahmini dünya ekonomisinin %3,3 oranında büyüme göstereceği yönündeydi. Pandemi etkisi ile bu tahmin aşağı yönde revize edildi.

Dünya ekonomisinin 2021 yılında %5,8 oranında büyüyeceğini öngören IMF, Türkiye‘nin ise 2020’de %5’lik daralmaya tanıklık edeceğini aktarmıştı. Küresel ekonomideki bu daralmanın 2008 finans krizinden daha da sert olacağına dikkat çekildi.

IMF Nisan Raporu
Kaynak: IMF

IMF başekonomisti, normalleşmeye geçilse bile ekonominin beklenenden çok daha yavaş toparlandığını ve salgının yaralarının uzun süre sarılamayacağını ifade etti. 24 Haziran‘da açıklanması beklenen Haziran ayı Küresel Ekonomik Görünüm raporunun bir önceki tahminlerden daha kötü olacağının işaretlerini verdi.

Toparlanma konusunda endişeli olunması gerektiğine dikkat çeken Gopinath, içinde bulunduğumuz krizin iflasların başlamasına, şirketlerin borçlarını ödeyememesine ve tüketici davranışlarının değişmesine sebep olduğunu hatırlattı.

Asya ülkelerinin salgını genel anlamda daha çabuk kontrol altına aldıklarını söyleyen Gopinath, ekonominin de diğerlerine kıyasla daha iyimser işaretler verdiğini dile getirdi. Tayvan’ın gösterdiği başarıya özel olarak değindi.

Tayvan Coronavirüs Tablosu
Kaynak: Worldometers

443 vakanın görüldüğü Tayvan’da bugüne kadar sadece 7 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Salgın ilk olarak 16 Şubat’ta görülmüş ve 20 Mart’ta 27 vaka ile en üst noktayı görmüştü. Mayıs ve Haziran aylarında ise neredeyse yeni vaka hiç görülmedi denebilir.

Asya ülkelerinin oldukça iyi bir performans sergilediğini söyleyen IMF başekonomisti, diğer yandan ABD-Çin gerilimimim getireceği olumsuzluklara değindi. Amerika ile Çin arasında Hong Kong meselesi yüzünden çıkan çekişme ticaret ilişkilerine de yansıyor.

Gopinath, bu durumun küresel tedarik zinciri üzerinde olumsuz etki yaratacağını ve korumacılık politikalarının yeniden artacağını ifade ediyor.

Hükümetlerin para politikasında aldığı kararlar hakkında da konuşan isim, piyasaya sağlanan para likiditesinin kuşkusuz ki çok faydası olduğunu fakat bunun ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu