
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 2021’de en büyük korkusunun ülkeler arasında ve içinde büyük bir ayrılma olduğunu söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Twitter hesabından yaptığı son paylaşımda 2021’de en büyük korkusunu “ülkeler arasında ve içinde büyük bir ayrılma” olarak tanımladı. Gönderisine Avrupa Parlamentosu Haftası açılış konuşmasını ekleyen Georgieva, yayımlanan konuşmasıyla dikkat çekti.
Georgieva, en derin endişesini “2020’deki büyük tecrit’in 2021’de büyük bir ayrılığa dönüşebilecek olması” ifadeleriyle açıkladı. Ardından şöyle konuştu:
Ayrıca kötüleşen eşitsizlik şeklinde ülkeler içinde artan farklılıklar gördüklerini ekledi. Kişi başına düşen GSYİH’nin daha düşük olduğu bölgelerin, daha düşük üretkenlik, daha büyük temas yoğun sektörler ve uzaktan çalışmaya izin veren daha az işle krize girdiğini; bu yüzden daha fazla darbe aldıklarını ekledi.
Milyonlarca işin kaybedildiğini; en çok acı çekenlerin kadınlar ve gençler, özellikle de gelirleri ve birikimleri düşük olanlar olduğunu dile getirdi. Öte yandan “Bir kriz içindeyiz ve harekete geçme zamanı” diyen IMF Başkanı, 2020’de ülkelerin yüzde 90’ının yılı, başlangıcından daha küçük bir ekonomiyle tamamladığını, bunun dünyanın barış zamanında sahip olduğu en kötü performans olduğunu söyledi.
Bununla birlikte merkez bankaları ve finans otoriteleri tarafından alınan güçlü önlemlere atıfla olası çok daha kötü sonuçların engellendiğine işaret etti. Christine Lagarde ve Avrupa Merkez Bankası ve tüm AB hükümetlerine, firmalar ve haneler için 3 trilyon euronun üzerinde büyük bir mali destek sağladıkları için teşekkür etti.
750 milyar euroluk kurtarma fonu Next Generation EU’nun da fonların ortak seferber edilmesinde dikkate değer bir başarı olduğunu bildirdi. Aşılar, tedaviler ve alınan önlemlerle birlikte bu eylemlerin ekonomiyi istikrara kavuşturmaya ve dünyayı ve AB’yi iyileşmeye doğru ilerletmeye yardım ettiğini savundu.