
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, koronavirüs salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Şu an için salgınının Çin’in ötesine yayılıp yayılmayacağı konusunda net bir bilgi olmadığını ve senaryolarla hareket ettiklerini söyledi. Küresel çapta para politikası alanının daraldığını ve yapısal reformların şart olduğunu dile getirdi.
Çin Merkez Bankası’nın virüs sebebiyle agresif önlemler aldığını söyledi.Çin Merkez Bankası (PBOC), virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için ticari bankalara orta vadeli fonlama sağladı ve bu fonlama için uyguladığı faizi indirdi. Bankalara 200 milyar yuan bir yıl vadeli kredi sağlayan PBOC, bu alanda uygulanan faiz oranını 10 baz puan düşürerek %3,15’e çekti. Bu oran 2017 yılından bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Bunun yanında 7 gün vadeli ters repo işlemi ile de piyasaya 100 milyar yuan verdi.
Huachuang Securities Co. analisti Zhou Guannan, faizde indirim oranının bekledikleri gibi olduğunu fakat bankalara sağlanan fonlamanın az olduğunu belirtti. IMF Başkanı Georgieva, virüs konusunda çok fazla belirsizlik olduğunu söyledi. Şu an için senaryolarla hareket ettiklerini belirten Georgieva, en yüksek olasılıkla salgının kontrol altına alınmasını ve V şeklinde bir toparlanma beklediklerini söyledi.
Çin’in dünya ekonomisindeki payının çok fazla olduğunu, imalat sektörünün %28’inin bu ülkeye ait olduğunu açıkladı. 2019’un finansal krizden bu yana dünya için en kötü yıl olduğunu belirten IMF Başkanı, merkez bankalarının faiz indirimleriyle müdahale ettiğini ve mali önlemler aldığını dile getirdi. Öte yandan yapısal reformlardaki eksikliğin ekonomiye zarar verdiğini söyleyerek, “Para politikası alanı daralıyorken yapısal reformlar büyüme için önemli.” şeklinde konuştu.
Almanya Merkez Bankası Bundesbank da Almanya ekonomisinin koronavirüsten dolayı risk altında olduğunu bildirdiBanka tarafından yapılan açıklamada, Çin’den gelen talepte düşüş olmasının Almanya’nın ihracatını olumsuz etkilediği belirtildi. Çin Almanya gibi birçok ülke için önemli bir pazar. Banka uzmanları tarafından yapılan değerlendirmede virüs nedeniyle başlatılan güvenlik önlemlerinin bazı küresel değer zincirlerini etkileyebileceği ve bunun da arz aksaklığına yol açacağı söylendi.