
IMF Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz yıl küresel ekonomiye yönelik yaptığı fırtına yorumunu yineledi. Uluslararası ticaretin önündeki engellerin artmasının yatırım ve üretime de zarar vereceğini ifade eden Lagarde, bu faktörlerin geleceğe ilişkin belirsizlikleri artırdığını ve ufukta risk bulutları olduğunu söylemişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, yeni yaptığı açıklamada da küresel ekonominin beklentilerin üstünde bir hızla yavaşladığını ve bunu etkileyen dört bulutun olası bir fırtına yaratabileceğini dile getirdi.
Dubai’de yapılan World Government Summit‘te konuşan IMF Başkanı Lagarde, ülkeleri olası bir fırtınaya karşı uyardı.Ülke yönetimlerini bu konuda daha önce de uyaran Lagarde, ikaz söylemlerini yineledi. Ekonomiyi etkileyecek riskler arasında; finansal sıkılaşma, Brexit süreci belirsizliği, ek gümrük vergileri artırımı ve ABD-Çin arasında devam eden ticari gerginlikleri sıraladı.
Ticaret savaşlarının yaratığı etkiyle Çin ekonomisinde gerileme olduğunu belirten Lagarde, iki ülke arasında devam eden gerginliğin nasıl yatışacağını bilmediklerini, bu durumun ticaret ve piyasadaki güveni etkilemeye başladığını, havada çok fazla bulut olduğunu ve fırtınanın çıkması için gereken tek şeyin bir yıldırım olduğunu dile getirdi.
Çin’de enerji ve gayrimenkul sektörlerinde hizmet veren iki büyük şirketin temerrüde düştüğü bildirildi.Elde edilen bilgiye göre; yenilenebilir enerji ve gayrimenkul sektörlerinde çalışan özel yatırım grubu China Minsheng Investment Group Corp. tahvil yatırımcılarına 1 Şubat vadeli geri ödemesini yapamadı. 2018 yılında temerrüde düşen Wintime Energy Co. da yeniden yapılandırılan borcunun geri ödemesinin bir kısmını gerçekleştiremedi.
Analistler söz konusu şirketlerin finansmana erişimde yaşadığı sıkıntıların, hükümetin 11 trilyon dolarlık tahvil piyasasındaki çatlakları yumuşatmaya çalışmasından tüm şirketlerin fayda sağlayamadığının bir göstergesi olduğunu yorumluyor. Uzmanlar yerine getirilmeyen yükümlülüklerin rekor seviyeye ulaştığını ve kredi piyasasında risklerin giderek arttığını belirtiyor.
2018 yılında likiditede yaşanan sıkışıklığın yerel Çin tahvillerinde 119.6 milyar yuanlık rekor düzeyde temerrüdü tetiklediği belirtildi.Cihna Minsheng’in temerrüde düşmesinin, 34,3 milyar dolar ile Çin’in en büyük temerrütlerinden biri olarak Wintime Energy’nin yanındaki yerini alabileceği değerlendiriliyor. Shanghai Maoliang Investment Management LLP partnerı Shen Chen yaptığı yorumda; söz konusu şirketin geçen birkaç yılki büyümesinin tahvil ihraçlarıyla desteklendiğini, ancak yatırım döngülerinin daha uzun vadeli olduğunu belirtti. Shen Chen, son dönemdeki temerrütlerün şirketlerin genişlemeci önlemlere karşın borçlarını döndürmede hala zorluk çektiğini göstergesi olduğunu ifade etti.