Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Covid-19’u Ele Alan IMF Başkanı, Kriz Fırsatlarına Dikkat Çekti

Covid-19'un ekonomi üzerindeki etkileri hakkında konuşan IMF Başkanı, her krizin bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Detaylar şöyle;
Covid-19’u Ele Alan IMF Başkanı, Kriz Fırsatlarına Dikkat Çekti
Son Güncelleme: 
Yorum

Pandeminin ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkileri açıklanan bir dizi veriyle somutlaşırken, uluslararası-bölgesel kurumlardan ve dünya liderlerinden gelen açıklamalar dikkatle takip ediliyor.

Örneğin Asya Kalkınma Bankası bugünkü raporunda Covid-19’un küresel ekonomiye 8,8 trilyon dolar maliyet çıkartabileceğini bildirdi. Ortaya serilen veriler umut vermezken IMF Başkanı Kristalina Georgieva verdiği yeni röportajda ekonomiye dair görece iyimser açıklamalarda bulundu.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt ile röportaj yapan Georgieva, birkaç gün önceki açıklamasında yeterince kötümser olan büyüme beklentilerini Haziran’da daha da aşağıya çekeceklerini bildirmişti.
IMF Nisan Raporu
Kaynak: IMF

Bugün ilk çeyrekte mali krizden bu yana en keskin daralmasını kaydettiği öğrenilen Almanya hakkında konuşan Georgieva, ülkenin koronavirüs krizine verdiği yanıtı överken tedbir önlemlerine
geri dönüşün her zaman gerekli olabileceği konusunda da uyardı.

Almanya’ya yeniden açılmaya başlaması hakkında ne tavsiye vereceği sorusuna hükümetlerin epidemiyolojik eğilimleri yakından takip etmesi gerektiğini belirterek yanıt verdi. Kısıtlama önlemlerine geri dönüşün her zaman gerekebileceği hususunda uyaran Georgieva, kısıtlamaların hafifletilmesi ile ilgili olarak takvim yerine “yol haritası” açısından düşünmenin doğru olacağını savundu.

Birçok ülke için gelen verilerin 2020 değerlendirmelerinin altında olduğunu belirten IMF Başkanı, acil tıbbi çözüm bulunmadığı takdirde bazı ekonomiler için daha olumsuz senaryolar gerçekleşebileceği yönündeki yorumunu tekrarladı.

Bunun için virüsün halen pek çok yönden bilinmemesini ve belirsizliğin tahminleri bulanıklaştırmasını gerekçe gösterdi. Yatırımcıların, şirketlerin ve tüketicilerin temkinli kalacağını dile getirerek Nisan’da 2021 için yüzde 5,8 büyüme öngördüklerini hatırlattı. Ancak toparlanmanın yine de kısmi olacağını ve muazzam bir belirsizliğin bulunduğu ekledi.

“Krizin üstesinden geleceğiz, eminim. Ama gerçekçi olmalıyız, bu zor olacak. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve merkez bankaları bu benzeri görülmemiş krize daha önce benzeri görülmemiş bir kararlılıkla karşılık verdiler ve bu bana güven veriyor. Hükümetler şu ana kadar 8,7 trilyon dolar mali destek sağladı ve merkez bankaları güçlü bir şekilde müdahale etti.”

Georgieva hükümetlerin desteğine işaret ederken ADB de Covid-19’un 8,8 trilyon dolarlık maliyetinin hükümetler tarafından azaltılabileceğini savundu.
ADB Covid-19 Maliyet Hükümet Önlemleri Azaltabilir
Kaynak: ADB

Hükümet teşviklerini vurgulayan IMF Başkanı, ABD işgücü piyasasındaki rakamların yeterince kötü olduğunu belirterek 2 trilyon dolarlık istikrar programı ve FED’in desteği olmadan çok daha kötü bir durumla karşılaşılacağını aktardı. Küresel krizlerin küresel iş birliği gerektireceğini söyleyen IMF Başkanı, bu noktada Avrupa’yı takdir ettiğini kaydetti.

“Geçen hafta AB, bir aşının geliştirilmesi ve dağıtımını ilerletmek için kamu ve bireysel bağışçıları bir araya getirdi. İlk girişimde dokuz milyar dolarlık hedefe neredeyse ulaşıldı.”

Tüm bunların yanında krizlerin ne kadar kötü olursa olsun her zaman bir fırsat olduğuna işaret ederek e-öğrenme, e-devlet, daha fazla uzaktan çalışma, yeşil ekonomiye geçişi hızlandırma, altyapı açıkları ve büyüyen sosyal eşitsizlik alanlarında fırsatı kullanabileceklerini aktardı.

Daha önce de Covid-19 krizinin yanında iklim krizinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek; “iki krizle aynı anda savaşabiliriz” demişti.

Koronavirüs krizi küresel servet vergisi uygulamalarına yol açabilir yorumları şu günlerde hayli gündemdeyken IMF Başkanı, kriz aşıldığında mali politikada düzenlemeler yapılması gerekeceğini belirtti. Eşitsizlik artışının önüne geçilmesi gerektiğini aksi takdirde sürdürülebilir büyümeye geri dönülemeyeceği öngördü.

Küreselleşmenin çöküşünün pandemiyle hızlandığı yönünde yorumlar da bugünlerde çok konuşulurken Georgieva, gıda güvenliği ve tıbbi malzeme tedariğinde kesinlikle değişiklikler olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Umarım dünya açık pazarlara bağlı olmaya ve hepimizin sınırlarımızın gerisine çekilme riskine karşı koymaya devam edecektir. Dünya ticareti değişecek, ama onu kaybetmemeliyiz. Aksi takdirde, maliyetler artacak, gelirler düşecek ve en çok acı çekecek insanlar en fakir ülkeler ve her bir ülkedeki en yoksul insanlar olacaktır.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu